Lukšić: Mnogo razloga za optimizam i ponos

"Ovo je potvrda svog napora koji je uložen, i cjelokupnog angažmana, ne samo Vlade i parlamenta, nego i civilnog društva i medijske zajednice"
0 komentar(a)
Lukšić, Foto: Zoran Đurić
Lukšić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.12.2011. 20:38h

Crna Gora je uspjela da, u kratkom roku, odgovori obavezama za koje su mnogim zemljama potrebne godine, i ima mnogo razloga za optimizam i ponos, ocijenio je premijer Igor Lukšić.

On je, komentarišući odluku Evropskog savjeta (ES) da će Crna Gora početi pristupne pregovore sa Evropskom unijom (EU)u junu naredne godine, ako do tada ispuni kriterijume u vezi sa implementacijom reformi, rekao da je to dobra odluka.

"To je jako dobra odluka, i mislim da je ovo danas, bez imalo pretencioznosti, veliki dan za crnogorsko društvo i za njenu istoriju", kazao je Lukšić Televiziji Crne Gore.

"Sljedeće sedmice ćemo ući u Svjetsku trgovinsku organizaciju, a ove godine smo uspješno nastavili i naše približavanje NATO-u"

"Mogu slobodno reći da smo mi uspjeli da odgovorimo obavezama za koje su mnogim zemljama potrebne godine", rekao je Lukšić.

On je ocijenio da zasluga za to pripada cjelokupnom društvu jer je, kako je naveo, nakon dobijanja mišljenje Evropske komisije (EK) u kojem se preporučivalo ES da se otvore pregovori, u Crnoj Gori, na do tada neviđen način u regionu, izgrađen konsenzus o evropskoj budućnosti zemlje.

"Ovo danas je potvrda svog tog napora koji je uložen, i cjelokupnog angažmana, ne samo Vlade i parlamenta, nego i civilnog društva i medijske zajednice. I mislim da je ovo razlog za veliko zadovoljstvo", kazao je Lukšić.

Narednih mjeseci utvrdiće tačan datum

On smatra da je veoma važno da je Crna Gora na ovaj način uspjela da održi živim proces proširenja na zapadnom Balkanu.

"Sljedeće sedmice ćemo ući u Svjetsku trgovinsku organizaciju, a ove godine smo uspješno nastavili i naše približavanje NATO-u"

U međuvremenu će, kako je pojasnio, EK bez odlaganja početi skrining poglavlja 23 i 24, u skladu sa novim okvirom koji je predložen, i pripremu pregovaračkog okvira u zavisnosti od implementacije zakona.

"EK će pripremiti izvještaj, i vjerujem da ćemo već narednih mjeseci, na jednoj od sjednica Savjeta za opšte poslove, utvrditi tačan datum", smatra Lukšić.

Sve su to, prema njegovim riječima, razlozi za optimizam i ponos, koji ovu godinu čine izuzetno uspješnom po pitanju integracija.

"Sljedeće sedmice ćemo ući u Svjetsku trgovinsku organizaciju, a ove godine smo uspješno nastavili i naše približavanje NATO-u", pojasnio je on.

Lukšić očekuje da "Dan" otkrije izvor koji mu je dostavio listing

Lukšić je ranije danas odgovarajući na pitanje o aferi listing, kazao da nema ništa posebno da doda.

"Intenzivno se radi na rasvjetljavanju okolnosti u kojima je tekst objavljen i koji je bio podmetnut", rekao je Lukšić novinarima.

On očekuje da redakcija "Dana" sarađuje, i da objasni javnosti i tužilaštvu kako je moguće da su poštom dobili listing koji su, kako je kazao, objavili bez ikakve provjere i kritičkog osvrta.

On očekuje od redakcije "Dana" i da otkrije potencijalnog izvora koji im je dostavio listing jer ne bi bilo prvi put da mediji otkrivaju izvore.

"Nemoguće je da čekamo u nedogled rezultate istrage i kad dođe vrijeme za to, ja ću donijeti svoj stav".

Bonus video: