Brajović će krivca u Upravi policije označiti po okončanju istrage

Ministar Marković je iskoristio priliku da, nakon svečanosti Atlantskog saveza Crne Gore povodom pet godina rada, izađe na sporedni izlaz
98 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2011. 21:15h

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković izbjegao je da odgovori novinarima na pripremljena brojna pitanja u vezi sa aferom “listing”.

Kako je saznao za interesovanje medija za njegov stav, Marković je iskoristio priliku da, nakon svečanosti Atlantskog saveza Crne Gore povodom pet godina rada, izađe na sporedni izlaz.

Time je osujetio namjeru novinara da saznaju šta prvi čovjek resora pravde, između ostalog, misli o tome ko je odgovoran za to što su se u listinzima poziva Darka Šarića našla imena i brojevi telefona premijera Igora Lukšića i ministra vanjskih poslova i EU integracija Milana Roćena.

Svečanost Atlantskog saveza

Brajović: Rad, a ne priča

Iako je žurio, za izjavu, ali ne i sa mnogo detalja bio je raspoložen ministar MUP-a Ivan Brajović koji smatra da je poslije istupa i “konferencije za štampu premijera Lukšića i ministra ostala je potreba da se aktivo radi i istražuje.

Odgovarajući na pitanje “Vijesti” da li smatra da je afera “listing” potekla i domaćih ili inostranih “kuhinja”, ali i da li će preispitivati odgovornost za taj događaj visokih zvaničnika Uprave policije po okončanju istrage, ministar MUP-a kazao je da “ne treba da ponavlja riječi premijera”.

“Treba da akcijom pokažem, a mislim da je premijerom zaključio nešto slično, da vidimo kako će teći istraga i iz toga će se izvući zaključak”, kazao je Brajović.

“Svi bi trebalo više na tome da rade nego da komentarišu. Svi su dobili zadak da operativno rade, a ne da pričaju”, upozorio je Brajović.

“Svi bi trebalo više na tome da rade nego da komentarišu. Svi su dobili zadak da operativno rade, a ne da pričaju”, upozorio je Brajović.

Upitan da li smatra da su državni organi dovoljno posvećeni, ažurni i hitri i u drugim slučajevima kao u aferi “listing”, Brajović odgovara da on želi da tako bude.

”Ovo zaista jeste specifičan slučaj. Takav tretman na naslovnoj strani sa takvom konotacijom u vezi sa premijerom zahtijeva brzu istragu i neću komentarisati ništa dok ne dobijem zvaničan stav nadležnih organa i definitivan sud o tome. Uvijek sam govorio da saradnja državnih organa ne treba da se vodi preko medija, nego među njima, kako bi dobili rezultat konkretne akcije”, tvrdi Brajović.

Komentarišući to što je u jednom trenutku sva Crna Gora imala brojeve premijera i ministra vanjskih poslova, te izjavu direktora Uprave policije Veselina Veljovića da se radi o falsifikatu, Brajović je ponovio da “prije brzih izjava treba uvijek brzo reagovati na terenu i izvesti stvari do kraja”.

“Naravno mislim da to nije trebalo da se pojavi. Mediji treba da vode računa o Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti”, naglasio je Brajović.

Marković: Lideri moraju donositi surove odluke

Balkan je prostor gdje lideri moraju imati hrabrost da raskrste sa prošlošću i da se bore sa izazovima koje nosi budućnost, a tako donešene odluke mogu izgledati surove, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković na svečanosti povodom petogodišnjice rada Atlantskog saveza Crne Gore (ASCG).

On je kazao da je jedna od takvih odluka bila i slanje crnogorskih vojnika u Avganistan.

"Neophodno je da jačamo svijest građana o potrebi da uđemo u NATO”, kazao je Marković

Predsjednik ASCG Savo Kentera ocijenio je da će Crna Gora dobro izabrati ako odluči da dijeli život sa razvijenim državama svijeta: “Nesporni su rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ne bi smjeli da dozvolimo da se na ovome završi jer glavni posao tek predstoji. Zato je jedan od glavnih ciljeva Atlantskog saveza pomoć državnim organima u borbi protiv kriminala, ali i unapređenje sektora bezbjednosti i povećanje podrške javnog mnjenja za ulazak u NATO. Građani treba da shvate značaj ovog pitanja za njihovu kvaluitetniju budućnost”.

Povelju za poseban doprinos radu Atlatskog saveza dobila je i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD), a ambasadorka Sju Kej Braun obećala je podršku Crnoj Gori ka daljem napretku u evroatlantskim integracijama i pohvalila dosadašnje rezultate.

Galerija

Bonus video: