Husović u Briselu promoviše Sandžak

On i srpski ministar Ugljanin organizovali su prezentaciju isključivo turističkih potencijala, kažu u Vladi
119 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2011. 21:18h

Ministar bez portfelja i predsjednik Bošnjačke stranke (BS) Rafet Husović, ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin i predsjednik komisije Evropskog parlamenta za zemlje zapadnog Balkana Eduard Kukan promovisali su u Briselu novu strategiju razvoja turizma evropskog prekograničnog regiona Sandžak.

Sandžak administrativno ne postoji kao prekogranična regija. Iz Vlade je “Vijestima” saopšteno da je Husović u Briselu boravio “po osnovu stranačke inicijative, te da su on i ministar Ugljanin organizovali prezentaciju isključivo turističkih potencijala”.

"Teško da bi ministri na svoju ruku, bez saglasnosti šefova Vlada, to radili”, kazao je Mustafić

Šef poslaničkog kluba BS Suljo Mustafić, odgovarajući na ista pitanja, ističe da “čim dva ministra govore o tome, zasigurno imaju ovlašćenja premijera”.

“Koliko sam shvatio, radi se o platformi dvije Vlade. Teško da bi ministri na svoju ruku, bez saglasnosti šefova Vlada, to radili”, kazao je Mustafić “Vijestima”.

Husović u Briselu (foto: Bošnjačka stranka)

BS programom predviđa prekograničnu regiju

U saopštenju BS kaže se da je ministar Husović istakao da je cilj izrade i promocije strategije pokušaj da se efikasnije počnu koristiti sredstva pretpristupnih evropskih fondova namijenjenih zemljama koje su na putu ka članstvu u EU.

“Ovo područje pruža ogroman potencijal za razvoj turizma kome je potrebno jedinstveno tržište i zajednička strategija”, ocijenio je Husović

Prema njegovim riječima, “region Sandžak u kojem žive pripadnici različitih naroda i vjera, koji dijele zajedničku istoriju, kulturu i predivnu netaknutu prirodu, može se pohvaliti da je ostvario simbiozu različitosti i skladnog suživota”.

“Ovo područje pruža ogroman potencijal za razvoj turizma kome je potrebno jedinstveno tržište i zajednička strategija”, ocijenio je Husović.

Glavni muftija u Novom Pazaru Muamer Zukorlić od prošle godine pokušava da internacionalizuje pitanje autonomije Sandžaka.

Ugljanin i Husović (foto: Bošnjačka stranka)

Partijski program BS predviđa da Sandžak bude prekogranična regija, što je ta stranka ovjerila 2006. godine u koalicionom sporazumu sa DPS-om.

Galerija

Bonus video: