Karađorđevići zbog restitucije koče put Crne Gore u EU

Porodica Karađorđević u Crnoj Gori potražuju kuću na Cetinju, kompleks na Rijeci Crnojevića, kao i posjed u Miločeru
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2011. 07:53h

Princ Aleksandar Karađorđević je pozvao Evropski savjet da pri odlučivanju o daljem napretku evropskih integracija Crne Gore, uzme u obzir pitanje restitucije, piše "Danas", a prenosi B92.

Karađorđević je podsjetio Evropski savjet, koji zasjeda danas i sjutra u Briselu, da "Podgorica ne poštuje prepuke Evropske komisije o ubrzavanju procesa restitucije i vraćanju oduzete imovine vlasnicima“.

On je ocijenio da bi Crna Gora "rješavanjem ove istorijske nepravde na pravi način uputila signal međunarodnoj zajednici da je privržena vladavini prava, što će privući strane investicije u ovu državu“.

Iz Kraljevskog dvora na Dedinju je saopšteno da se "vlasnici oduzete imovine protive pridruživanju Crne Gore Evropskoj uniji zato što Podgorica ne poštuje pravne norme u pogledu restitucije privatne svojine“.

Kraljevski dom Karađorđevića od donošenja crnogorskog zakona o restituciji 2004, bezuspješno potražuje svoje nekretnine u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici.

Porodica Karađorđević, kako je saopšteno, "zabrinuta je i zbog sudbine drugih porodica i institucija koje crnogorske vlasti na sličan način obespravljuju, uključujući SPC, Katoličku crkvu i Jevrejsku zajednicu“.

Karađorđevići u Crnoj Gori potražuju kuću na Cetinju, kompleks na Rijeci Crnojevića, kao i posjed u Miločeru.

Bonus video: