Iz kabineta funkcionera se diriguje potezima Ranke Čarapić

Ovaj slučaj je pokazao da onda kada postoji interes države, ili bolje reći pojedinaca na vlasti, tužilaštvo jeste sposobno da sprovede hitnu istragu, upozorava Dejan Milovac
75 pregleda 0 komentar(a)
Igor Lukšić, Ranka Čarapić, Foto: Boris Pejović
Igor Lukšić, Ranka Čarapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.12.2011. 09:23h

Vrhovno državno tužilaštvo je u “aferi listing” pokazalo da može sprovesti hitne istrage kada je to u interesu političara, i na taj način pokazalo da politika značajno utiče na rad te državne institucije.

To je stav predstavnika civilnog sektora i pravnih stručnjaka, koji smatraju da istrage moraju biti brze i u slučajevima koji nijesu u interesu državnog vrha.

Premijer Igor Lukšić je ranije je, zbog navoda dnevnika "Dan" da je imao telefonsku komunikaciju sa Darkom Šarićem, od nadležnih institucija tražio hitnu istragu “koja mora imati prioritet”. Dan nakon premijerove prijetnje da će nadležni snositi odgovornost ako istraga ne pokaže rezultate, tužilaštvo je obavijestilo javnost da su sporni listinzi procurjeli iz policije.

Direktor programa za urbanizam Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Dejan Milovac smatra da je brza reakcija tužilaštva nakon Lukšićevih prijetnji pokazala da ključne istrage u državi i dalje tapkaju u mjestu zbog nedostatka političke volje da se stvari istjeraju na čistac.

Kad hoće mogu sve

“Nije iznenađujuće što je Lukšić imao interes da se istraga sprovede što prije, ali bi bilo dobro da tu energičnost vidimo i kada su u pitanju druge istrage koje vodi tužilaštvo, a koje se razvlače godinama.

Ovaj slučaj je pokazao da onda kada postoji interes države, ili bolje reći pojedinaca na vlasti, tužilaštvo jeste sposobno da sprovede hitnu istragu i da u relativno kratkom roku izađe sa rezultatima”, upozorio je Milovac.

Da brzina nije jača strana crnogorskog tužilaštva upozorili su i eksperti Evropske komisije, koji su u ovogodišnjem izvještaju o napretku tražili da se i u praksi jača nezavisnost sudstva i tužilaštva, ali i njihova odgovornost i efikasnost. Tako su tužilaštvu bili potrebni mjeseci za istrage protiv Šarića i Safeta Kalića, iako su i iz međunarodnih centara stizali signali da se oni bave poslovima sa drogom.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: