Crnogorski komunisti traže spomenik Titu

Podsjećaju da je to čovjek kojem je u poslijeratnoj izgradnji pošlo za rukom da svom narodu obezbijedi 50 godina mira i srećnijeg života
0 komentar(a)
tito, Foto: Skyscrapercity.com
tito, Foto: Skyscrapercity.com
Ažurirano: 08.12.2011. 02:28h

Crnogorski komunisti uputili su otvoreno pismo Vladi Crne Gore sa zahtjevom za podizanje spomenika doživotnom predsjedniku Jugoslavije Josipu Brozu Titu.

“Ako možemo manje zaslužnim ili poznatim likovima naše prošlosti i istorije podizati obilježja i spomenike, možemo valjda i to sa pravom uraditi i za Tita. To bi bila ljudska i moralna obaveza naše lijepe Crne Gore”, kazao je Ratko Đukić iz Saveza komunista Crne Gore.

Podsjećajući na to da je riječ o čovjeku kojem je u najtežem vremenu NOB-a i poslijeratnoj izgradnji pošlo za rukom da svom narodu obezbijedi 50 godina mira i srećnijeg života, Đukić je rekao da bi izgradnja spomenika bila opomena za sve one koji su se drznuli da sruše slogu i mir, bratstvo i jedinstvo.

“Tu zenicu oka svih jugoslovenskih naroda i narodnosti, neprocjenjive vrijednosti, koje su mukotrpno i uz velike napore i lična odricanja stvarale i gradile mnoge generacije decenijama”, kazao je Đukić.

Opomena za prebogate i svemoćne

On je istakao da bi izgradnja spomenika maršalu značila i opomena za “neke prebogate i svemoćne koji su to uspjeli da budu i postignu preko grbače svog naroda, da to ne mogu da čine”.

“A idejno podržati osiromašene i obespravljene u časnoj političkoj borbi da kroz institucije sistema ostvare sve što im je uskraćeno, a što su imali dok je Tito još bio živ. A prije svega dosta mira, hljeba i slobode”, rekao je Đukić.

Prema njegovim riječima u Crnoj Gori ne postoji nijedan spomenik bivšem jugoslovenskom predsjedniku, jer su svi nakon raspada velike Jugoslavije uništeni, dok u glavnom gradu, koji je nekada nosio ime predsjednika Tita, bulevar na dijelu miniobilaznice kroz Stari aerodrom nosi naziv Ulica Josipa Broza Tita.

Bonus video: