Dva dana do odluke o CG: Francuzi ne popuštaju

Paradoksalno je da će EU lakše dati Beogradu kandidaturu, nego Podgorici pregovore
0 komentar(a)
Sjednica Savjeta ministara EU, Foto: Consilium.europa.eu
Sjednica Savjeta ministara EU, Foto: Consilium.europa.eu
Ažurirano: 07.12.2011. 10:07h

Srbija je i dalje u prvom planu zemalja članica kad su u pitanju evropske integracije, a paradoksalno je da će, iako Crna Gora nema golemih strateških problema s kojima je suočena Srbija, EU lakše dati Beogradu kandidaturu, nego Podgorici pregovore.

Tako ispada nakon zbrke stavova i informacija posljednjih sedmica u Briselu.

Šefovi diplomatija članica EU nijesu u ponedjeljak veče eksplicitno preporučili početak pregovora sa Crnom Gorom, tako da će konačnu odluku o tome donijeti lideri zemalja Unije na samitu u petak u Briselu.

Bundestag je prošle nedjelje podržao Crnu Goru, ali je Francuska uzdržana prema mogućnosti da Crna Gora 9. decembra dobije datum pregovora sa EU.

Za Srbiju je situacija jasna

"Diskusija ministara o Srbiji bila je vrlo određena i jasna. Ako Srbija napravi ono šta se od nje traži oko Kosova, tada će dobiti kandidaturu. Ako ne napravi, neće", rekao je “Vijestima” diplomatski izvor koji je bio prisutan na ministarskom savjetu u ponedjeljak.

"Diskusija o Crnoj Gori bila je raspršenija, fluidnija. Nije bilo određenog zahtjeva, diskutovalo se u smjeru toga da će Crna Gora u toku 2012. započeti pregovore, ali nijedan ministar nije pomenuo kada.

Svakako, naredne godine. Diskusija se vodila oko potrebe da dva poglavlja, 23 i 24 (pravosuđe i unutrašnji poslovi), budu u prvome planu, i dogovoreno je da se ta poglavlja prva otvore i zadnja zatvore", rekao je isti izvor.

"Sigurno vam mogu reći da ni ministri sami ne znaju šta će biti odlučeno niti za Srbiju, niti za Crnu Goru u petak. Diskusija i o Srbiji i o Crnoj Gori bila je pozitivna, ali nema baš nikakvih indicija što će odlučiti šefovi država i vlada. Zato su zaključci i tako neutralni, da bi šefovi mogli da odluče na licu mjesta", tvrdi sagovornik “Vijesti”.

Svi scenariji su mogući

Dakle, iako se diskusija u Briselu intenzivno vodi na raznim nivoima već nedjelju dana, nema ni najmanje naznake rješenja za Crnu Goru: “Apsolutno se još ništa ne zna. Moguć je scenario da se da odgođeni datum pregovora, pa da se do tog dana očekuje od Crne Gore daljnje napredovanje u nekim elementima, moguće je da se Crna Gora pozdravi i ohrabri, ali da se odluka odloži, moguće je da se pregovori odmah otvore... Sve je otvoreno", rekao je evropski diplomata.

Razlog teškog davanja pregovora jest u tome da je stanje kandidature već pomalo devalvirano. Turska je kandidaturu dobila 1989, a pregovori su joj otvoreni kad i Hrvatskoj, 3. oktobra 2005. Makedonija je dobila status kandidata u martu 2004, a ne očekuje se da skoro otvori pregovore.

Kandidatura se može opravdati evropskoj javnosti, neraspoloženoj za dalje proširenje EU, kao incijativa koja je na veoma dugačkom štapu. Ali, pregovori su drugačija vrsta odnosa. Iako se i pregovori mogu usporiti, ipak je zemlja u mnogo drugačijem odnosu prema EU.

Prema tome, ako Nikola Sarkozi, koji ne uvažava stav Njemaca da Crnoj Gori treba dati odmah datum pregovora, želi da proširenje uopšte ne bude pominjano u kampanji za predsjednika Francuske na proljeće, onda će novi odnos Podgorice i Brisela odgoditi za poslije izbora.

U petak je trenutak istine

Diskusija i o Srbiji i o Crnoj Gori na ministarskom sastanku bila je pozitivna, jer su se za riječ javljali samo oni koji su imali nešto pozitivno za reći, od komesara Štefana Filea, preko poljskog predsjedništva, do prijateljskih zemalja.

Saznali smo da niti njemački državni sekretar Verner Hojer, niti francuski ministar za evropske poslove Leoneti nijesu imali mandat da donesu bilo kakve odluke na sastanku ministara u ponedjeljak.

U petak na samitu šefova država ili vlada članica EU nastupa trenutak istine. Kada se za riječ jave Angela Merkel ili Nikola Sarkozi, neće više biti diskusije. Ako njemačka kancelarka svojim kolegama kaže, na primjer, da nije zadovoljna naporima Beograda, ili ako to kaže austrijski kancelar, a Angela Merkel kimne glavom, iluzorno je očekivati diskusiju. Isto važi i za Sarkozija i Crnu Goru.

U petak na samitu šefova država ili vlada članica EU nastupa trenutak istine. Kada se za riječ jave Angela Merkel ili Nikola Sarkozi, neće više biti diskusije. Ako njemačka kancelarka svojim kolegama kaže, na primjer, da nije zadovoljna naporima Beograda, iluzorno je očekivati diskusiju. Isto važi i za Sarkozija i Crnu Goru

Alternativni plan Podgorice i Berlina

U Vladi Crne Gore, u koordinaciji sa Njemačkom, radi se u skladu sa alternativnim planom koji podrazumijeva da čelnici EU ovlaste Evropsku komisiju da odmah pristupi tehničkoj pripremi pregovora sa Crnom Gorom, bez obzira što odluka o početku pregovora ne bi bila donijeta na samitu 9. decmebra, saznaju “Vijesti”.

Taj plan predviđa i obavezivanje da će Crnoj Gori na samitu u junu 2012. sigurno biti dato zeleno svjetlo za pregovore o ulasku u EU, bez ponovnog ocjenjivanja da li je Podgorica ispunila uslove ili ne.

Diplomatski izvor “Vijesti” kaže da se trenutno vode razgovori sa Parizom da na to pristane. Ukoliko se tako nešto desi, suštinski ne bi bilo gubljenja vremena jer i da Crna Gora dobije datum pregovora u petak, oni suštinski ne mogu efektivno početi prije početka 2013.

Isti izvor ističe da su, osim Francuza, rezerve prema Podgorici iznijele Švedska i Finska.

Bonus video: