Merkel: Pomoći ćemo Crnoj Gori da se stvarno popravi

Za nas je od najveće važnosti napredak u jačanju pravne države i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kazala je ona
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Beta
Angela Merkel, Foto: Beta
Ažurirano: 06.12.2011. 19:48h

Njemačka će od Crne Gore zahtjevati konkretne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, iako održava početak pristupnih pregovora, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ona je u nedavnom obraćanju Bundestagu pred samit šefova država i Vlada zemalja Evropske unije, na kojem će se raspravljati I o predlogu Evropske komisije da Crna Gora počne pristupne pregovore, kazala da se od zvaniče Podgorice i dalje očekuju rezultati.

“Što se tiče otvaranja pristupnih pregovora sa Crnom Gorom, Bundestag je zauzeo jasnu poziciju. Za nas je, što se tiče Crne Gore, od najveće važnosti napredak u jačanju pravne države i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Mi ćemo zahtevati rezultate, ali ćemo i pomoći Crnoj Gori da stvari da stvarno poboljša stvari koje treba da poboljša”, kazala je Merkel njemačkim parlamentarcima.

Šefovi diplomatija članica EU nijesu u ponedjeljak veče eksplicitno preporučili početak pregovora sa Crnom Gorom, tako da će konačnu odluku o tome donijeti lideri zemalja Unije na samitu u petak u Briselu.

Bundestag je prošle nedjelje podržao Crnu Goru, ali je Francuska uzdržana prema mogućnosti da Crna Gora naredne godine uđe u proces pregovora sa Briselom.

Bonus video: