Sud u Strazburu impresioniran aktivnostima Crne Gore

Marković je podsjetio da je Sud donio šest presuda protiv Crne Gore, od kojih su tri pravosnažne
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2011. 15:27h

Evropski sud za ljudska prava impresioniran je rezultatima aktivnosti koje Crna Gora sprovodi na planu jačanja pravosudnog sistema i promocije i zaštite ljudskih prava i sloboda, saopštio je predsjednik Suda Nikolas Braca.Ministar pravde Duško Marković je, kako je saopšteno iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću, tokom razgovora sa Bracom u Strazburu, rekao da presude Evropskog suda za ljudska prava ne doživljavamo kao akte protiv države, nego u njenom interesu.On je naveo i da reformske aktivnosti koje se sprovode u Crnoj Gori posredno doprinose efikasnosti rada Suda, na način što se stvaraju pretpostavke za smanjenje broja aplikacija iz Crne Gore.Prema njegovim riječima, u tom smislu, na najbolji način Crna Gora implementira preporuke Interlakenske deklaracije o poštovanju načela subsidijarnosti u zaštiti ljudskih prava.“Sud je impresioniran ozbiljnošću pristupa i rezultatima aktivnosti koje Crna Gora sprovodi na planu jačanja pravosudnog sistema i promocije i zaštite ljudskih prava i sloboda”, kazao je Braca.

Šest presuda protiv Crne GoreMarković je podsjetio da je Sud donio šest presuda protiv Crne Gore, od kojih su tri pravosnažne.“Od tri pravosnažne presude jedna je u potpunosti izvršena, što je konstatovao i Komitet ministara Savjeta Evrope. Za izvršenje dvije presude izradili smo akcione planove i dostavili ih Komitetu, a u sve tri presude isplatili smo dosuđenu pravičnu naknadu”, rekao je Marković.

Od tri pravosnažne presude jedna je u potpunosti izvršena, što je konstatovao i Komitet ministara Savjeta Evrope

Uvođenje javnih izvršitelja u pravni sistemMarković se, dodaje se, osvrnuo i na aktuelnu aplikaciju Eparhije budimljansko-nikšićke i 11 organizacionih jedinica Srpske pravoslavne crkve protiv Crne Gore, navodeći da je taj slučaj u Crnoj Gori izazvao reakcije i stručne i laičke i političke javnosti.

On je uvjeren da će Evropski sud donijeti odluku zasnovanu isključivo na pravnim aspektima tog pitanja. “Marković je prezentirao nova rješenja u sistemu izvršenja sudskih presuda, u smislu uvođenja javnih izvršitelja u naš pravni sistem, čime će se znatno rasteretiti sudovi, a postupak izvršenja postati efikasniji”, kaže se u saopštenju.

Nema ponovljenih slučajevaZaključeno je da Evropski sud za ljudska prava nema problem sa Crnom Gorom, a da se slučajevi iz naše države pretežno odnose na zaštitu prava na suđenje u razumnom roku i na izvršenje sudskih presuda, te da nema ponovljenih slučajeva.

Evropski sud za ljudska prava nema problem sa Crnom Gorom, a da se slučajevi iz naše države pretežno odnose na zaštitu prava na suđenje u razumnom roku
kancelarije regionalnog projekta promocije ljudskih i manjinskih prava

Bonus video: