Odbor za bezbjednost: Suštinsko pitanje ko su inspiratori

“Istraga treba odmah da se pokrene prema Upravi policije”, ocijenio je poslanik Socijalističke narodne partije
0 komentar(a)
Odbor za bezbjednost, Foto: Luka Zeković
Odbor za bezbjednost, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.12.2011. 15:19h

Suštinsko pitanje u aferi listing je ko su inspiratori njegovog objavljivanja, ocijenio je član skupštinskog Odbora za bezbjednost Predrag Bulatović.

Bulatović je ocijenio, u izjavi radiju Slobodna Evropa, da se specijalni tužilac za organizovani kriminal Đurđina Nina Ivanović „specijalno legitimisala kao, jedna od osoba koja može da vodi borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije“.

“Postavljam pitanje, šta je bio cilj sa listinzima i inspiratorima, ko su oni. Vjerujem da su oni u Crnoj Gori i da nažalost ulazimo u fazu snažnih obračuna unutar vlasti i onih koji su povezani sa mafijaškim krugovima”, kazao je on.

Bulatović je naveo da se radi o dokumentu koji potiče iz Uprave policije.

“Istraga treba odmah da se pokrene prema Upravi policije”, ocijenio je poslanik Socijalističke narodne partije.

On očekuje od premijera Igora Lukšića da naloži internu istragu koja bi otkrila inicijatore afere i da pozove na odgovornost državne službenike.

“On je na potezu da realizuje obećanje i preduzme mjere odgovornosti prema činovnicima. Oni nijesu bilo ko, to su oni koje Vlada postavlja”, kazao je Bulatović.

Zeković: Pokušaj diskreditacije državnog vrha

Član Savjeta za građansku kontrolu policije, Aleksandar Zeković smatra da je afera listing ozbiljan pokušaj diskreditacije državnog vrha, koji ne treba posmatrati izvan konteksta namjere da se kompromituje pregovaračka pozicija Crne Gore, o kojoj Brisel treba da se izjasni.

On vjeruje da Tužilaštvo preduzima radnje na identifikaciji autora falsifikata i onih koji su zloupotrijebili službeni špoložaj

"Dužni smo biti oprezni u davanju izjava i pustiti tužioca da brzo i efikasno odradi svoj dio posla. Ne treba još prejudicirati odgovornu adresu, jer Tužilaštvo nije označilo policiju kao isključivu metu", naveo je Zeković.

On napominje da je u pitanju format listinga koji je bio predmet obavještajne razmjene i koji je bio u posjedu drugih subjekata pa i istražnih organa.

"Možda su materijalom manipulisale osobe koje su bile bliske Upravi (policije), ne treba isključiti ni tu mogućnost", zaključio je Zeković.

Bonus video: