Neko iz Veljovićevog tima podriva Lukšića

Ekspresnom završetku istrage u kojoj je utvrđeno da nije bilo telefonskih komunikacija između Lukšića i Roćena sa Šarićem najveći doprinos je dao Telekom
91 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2011. 11:46h

Policija je predala tužilaštvu originalni listing Darka Šarića koji je dobila od operatora na kojem se vidi da je u vrijeme kada je premijer Igor Lukšić navodno pričao sa narko bosom Darkom Šarićem, po listingu objavljenom u dnevnim novinama "Dan" odbjegli Pljevljak kontaktirao sa drugim telefonskim brojem, saznaju "Vijesti".

Utvrđeno je da je u listingu Šarića, koji je sačinila Uprava policije za svoje potrebe, taj broj izbrisan i upisan broj Lukšića i njegova adresa. Isti slučaj je i sa imenom, brojem telefona i adresom ministra vanjskih poslova Milana Roćena.

Ekspresnom završetku istrage u kojoj je utvrđeno da nije bilo telefonskih komunikacija između Lukšića i Roćena sa Šarićem najveći doprinos je dao Telekom.

Istraga po nalogu tužilaštva protiv Šarića počela je u proljeće 2010. godine, a nijedan podatak o Šariću policija prije toga nije podijelila sa tužilaštvom

S obzirom na to da ministar Roćen ima telefonski broj 069, Telekom nije mogao da da takav podatak u njegovom slučaju ali se moglo utvrditi, na osnovu originalnog listinga koji je policiji dao operater, da ni on nije imao komunikaciju sa Šarićem. Pronađena su dva mjesta na koja je falsifikator umetnuo ministrov broj.

Dnevni list Dan objavio je navodne telefonske listinge Šarića, prema kojima su Lukšić i Roćen 2008. godine imali telefonske razgovore sa Šarićem

Tužilaštvo je dalo zadatak policiji da pronađe u svojim redovima krticu, koja je dala originalni listing ili onaj koji policija pravi za svoje operativene potrebe i falsifikatora koji ga je napravio u formi i na način koji je predstavljen javnosti, jer postoji mogućnost da u zavjeri nije učestvovao samo jedan službenik Uprave policije, saopštio je “Vijestima” izvor blizak istrazi.

Nejasno kako policija ima listinge Šarića iz 2008.

"Vijestima" je u policiji objašnjeno da samo oni prave takvu formu listinga, koji sačinjavaju na osnovu listinga koje im dostavlja mobilni operater. Oni sami, ukoliko im je neka telefonska komunikacija lica kojeg obrađuju interesantna za istragu, upisuju ime ili nadimak korisnika broja, njegovu adresu i slično.

"Policijska organizacija ima profesionalni interes da se utvrde sve činjenice i okolnosti koje se tiču objavljivanja listinga komunikacija Šarića i Keljmendija"

Nejasno je i kako policija ima listinge Darka Šarića iz 2008. koje je od operatera tražila i dobila godinu kasnije, kakvu je istragu tada vodila protiv njega, što su rezultati te istrage i kakve je dokaze u tom trenutku o njemu prikupila i, sve su prilike, arhivirala.

Istraga po nalogu tužilaštva protiv Šarića počela je u proljeće 2010. godine, a nijedan podatak o Šariću policija prije toga nije podijelila sa tužilaštvom.

Tomić: Listinzi davani partnerima

U saopštenju pomoćnik direktora Uprave policije Milan Tomić je rekao da u Upravi policije postoje strogo propisane i tačno utvrđene procedure u vezi sa pribavljanjem i pristupom listinzima.

"Policija je listinge, u skladu sa zakonom, sprovodeći regionalne istrage, a na zahtjev partnerskih službi, izuzimala kada su u pitanju bila pomenuta bezbjednosno interesantna lica. Pomenuti listinzi su, u skladu sa profesionalnim standardima međunarodne policijske saradnje, dostavljani partnerskim službama radi vođenja regionalnih istraga, što je i dokumentovano", saopštio je Tomić, naglašavajući da originalne verzije listinga koje posjeduje Uprava policije ne odgovaraju listinzima koji su objavljeni.

Milan Tomić

"Policijska organizacija ima profesionalni interes da se utvrde sve činjenice i okolnosti koje se tiču objavljivanja listinga komunikacija Darka Šarića i Nasera Keljmendija i unošenja netačnih podataka u iste. Svi raspoloživi resursi Uprave policije će i dalje biti u funkciji utvrđivanja istine", rekao je Tomić.

Agencija za zaštitu ličnih podataka saopštila je da je preduzela mjere da utvrdi da li su premijeru i Roćenu objavljivanem, kako su kazali, falsifikovanog listinga, povrijeđena prava.

Veljović tvrdi da je listing imalo i pravosuđe

Direktor Uprave policije Veselin Veljović kazao je "Vijestima" da tužilaštvo nije naložilo da se traži u policiji ko je bio u posjedu dokumenta koji je sačinila Uprava policije i da su “Vijesti” to pogrešno razumjele.

"Ne, to nije tako rečeno. Tužilac je rekao da treba dalje nastaviti da se identifikuje ko je bio u posjedu listinga i to policija radi, to je prvi dio i drugi dio da se ustanovi ko je falsifikovao podatak. Mi ćemo nastaviti, završen je samo prvi dio aktivnosti, tužilac se izjasnio samo na prvi dio aktivnosti", kazao je on.

On nije negirao da policija pravi takve vrste "listinga":

"Mi dokumenta koja radimo na taj način dostavljamo i nadležnim državnim organima, odnosno pravosudnim organima u utvrđenoj proceduru, ali ih dostavljamo u odnosu na pitanja zahtjeva nekih drugih struktura".

Veljović je na pitanje da li će ukoliko se utvrdi da je taj listing izašao iz Uprave policije ili da je falsifikovan u Upravi policije podnijeti ostavku rekao:

"Dokument nije falsifikovan u Upravi policije. Mi imamo precizne podatke oko toga i mi smo sa tim upoznali tužioca".

A ako se utvrdi da je to tako, da li ćete vi kao najodgovorniji u toj službi podnijeti ostavku?

"Ne možemo utvrditi jer to nije tako".

Ali ako se utvrdi da jeste?

Ne može se utvrditi, to nije tako.

Nečinjene države kada je u pitanju Darko Šarić je i dovelo do ovoga

Urednica Radija Slobodna Evropa Slavica Brajović ocijenila je "elementarnom neprofesionalnošću" činjenicu da je "Dan" objavio listing koji je u redakciju stigao poštom, od nepoznatih osoba i sa nepoznate adrese, a da pri tom nije ozbiljno provjerio vjerodostojnost tog sadržaja.

Ona je podsjetila da standardi novinarske profesije nalažu da se, posebno ovako osjetljiva informacija, potvrdi iz bar dva dodatna, kredibilna izvora, a da je osnovno pravilo reakcije da pozove one na koje se odnosi sporna informacija, u konkretnom slučaju Lukšića i Roćena.

"I dok je na tužilaštvu da što hitnije utvrdi vjerodostojnost listinga, ne samo zbog 'Dana', nego prije svega zbog crnogorskih građana, ostaje činjenica da je neprovjerena informacija plasirana kao istinita, a koja zbog svoje težine može proizvesti krupne političke posljedice", upozorila je Brajović.

Ona je ocijenila da su nečinjenje i nefikasnost države kada je u pitanju slučaj Darka Šarića, kao i niz drugih slučajeva, doprinijeli ovakvom medijskom ambijentu gdje se bez posljednica objavljuju neprovjerene informacije i uvrede, dok se politička javnost bavi mogućim motivima ovog slučaja - od toga je li ovo usmjereno protiv crnogorskog puta u EU, do toga da li je ovo napad na premijera Lukšića lično, da li iza svega stoje strani ili domaći izvori...

Galerija

Bonus video: