Savjet ministara EU bez stava o otvaranju pregovora sa Crnom Gorom

Evropska komisija već dugo je spremna da pregovore sa Crnom Gorom otvori u martu 2012
0 komentar(a)
evropa, Foto: Reuters
evropa, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.12.2011. 09:32h

Šefovi diplomatija članica EU nijesu u ponedjeljak veče eksplicitno preporučili početak pregovora sa Crnom Gorom, tako da će konačnu odluku o tome donijeti lideri zemalja Unije na samitu u petak u Briselu.

Nakon burnog ponedjeljka, Savjet ministara EU izdao je kasno sinoć neutralne zaključke o Crnoj Gori, u kojima se prima na znanje pozitivna preporuka Evropske komisije nastala na osnovu napretka zemlje.

Kad već nema neupitno pozitivne intonacije, takvi, neutralni zaključci Savjeta ministara, znači da je mogućnost dobijanja zelenog svjetla na samitu EU ipak otvorena.

Diskusija ministara o zapadnom Balkanu trajala je satima. Izvještaji o napretku svake zemlje stavljani su na sto i svaka članica EU je ponovo iznosila sve svoje primjedbe.

U maju 2012. biće gotovi francuski izbori, a oni su glavni razlog zbog kojeg Pariz oklijeva da da zeleno svjetlo Crnoj Gori jer je proširenje EU sada nepopularno kod francuskih birača

Državni sekretar u njemačkom Ministarstvu spoljnih poslova, Verner Hojer, došavši u Brisel, rekao je novinarima da su ministri "vrlo blizu konsenzusa o Crnoj Gori". Ponovio je da Njemačka podržava Crnu Goru i da bi pregovori "mogli da počnu sredinom godine". Ipak, od Francuza nije bilo sinoć moguće dobiti potvrdu da su i oni saglasni sa tim.

"Vidjećemo, do Evropskog savjeta još je nekoliko dana", rekao je francuski izvor “Vijesti”.

U međuvremenu, u odvojenom razgovoru, drugi evropski diplomata rekao nam je da "nije nemoguće niti da pregovori počnu u martu mjesecu i potvrdio da su sve evropske zemlje sada blizu tome da se da prolaz Crnoj Gori."

Klatno oko otvaranja pregovora tako je nastavilo da se kreće s jedne na drugu stranu, a Evropska komisija već dugo je spremna da pregovore sa Crnom Gorom otvori u martu 2012.

Izvor "Vijesti" iz institucije EU tvrdi da bi se, ako u decembru ne dođe do odluke o Crnoj Gori, šefovi država i vlada mogli pitanjem proširenja ponovo baviti u martu, kad se takođe održava samit EU. Nakon marta, naredni samit je u junu.

Za sada je vjerovatnije da se datum pregovora da u junu. U maju 2012. biće gotovi francuski izbori, a oni su glavni razlog zbog kojeg Pariz oklijeva da da zeleno svjetlo Crnoj Gori jer je proširenje EU sada nepopularno kod francuskih birača.

"Dobije li Srbija kandidaturu, ili uslovljenu kandidaturu, nezamislivo je da Crna Gora ne dobije pregovore", slažu se i diplomate i posmatrači.

Tada bi Berlin trampio Crnu Goru za Srbiju, odnosno obratno, Pariz bi dozvolio prolaz Crnoj Gori, ako Berlin pusti Srbiju.

Bonus video: