Konsenzus oko davanja pregovora Podgorici je skoro postignut

"U tom slučaju, pregovori sa Crnom Gorom, kako je i najavljeno, počinju poglavljima Dvadeseti i tri i Dvadeset i četiri"
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2011. 17:09h

"Iako je moguće da krajnja odluka bude odložena za petak, pa da šefovi država i vlada, neposredno pred samit, objave da li daju ili ne pregovore Crnoj Gori, konačni datum pregovora će biti poznat možda i večeras; nakon današnjeg Savjeta ministara, bićemo mnogo pametniji oko tog pitanja i mnogo toga će nam biti jasnije", rekao je u razgovoru za Vijesti jedan evropski diplomata.

"Kako sada stvari stoje, konsenzus o tome da se Podgorici daju pregovori je skoro postignut. Prema tom dogovoru, koji naravno treba da bude potvrđen, pregovori sa Crnom Gorom trebalo bi da započnu u martu mjesecu", dodao je ovaj diplomata.

"U tom slučaju, pregovori sa Crnom Gorom, kako je i najavljeno, počinju poglavljima Dvadeseti i tri i Dvadeset i četiri" koji se odnose, u najširem smislu na pravosuđe i reflektuju glavni set vrijednosti Evropske unije, rekao je diplomata.

Kandidatura za Srbiju u martu?

Što se tiče Srbije, u ovom trenutku još nije jasno da li će velike zemlje spustiti letvicu koju su postavili toj zemlji nakon djelimičnog uspjeha nove runde dijaloga Priština- Beograd.

Odluka o Srbiji biće donešena u petak, pred samit. Dan prije, kako stoji u popisu sastanaka evropskih funkcionera u koji novinari imaju uvid, komesar Štefan File će imati susrest sa delegacijom Bundestaga za evropska pitanja. To će, vjerujemo, biti finalna potvrda raspoloženja Berlina pred Evropski savjet, a to je samit šefova država i vlada zemalja EU, kad se sastaju u redovnom sazivu i kada donose strateške odluke. Odluka o kandidaturi i o početku pregovora spada u takvu kategoriju.

Prema novim informacijama, Srbija bi mogla da dobije odgođeni datum za kandidaturu: mjesec mart, kad bi Crna Gora počela pregovore. Naime, Evropski savjet mogao bi u petak pohvaliti napredak oko pregovora i uputiti Beograd da implementira dogovore postignute u dijalogu sa Prištinom i izjaviti da će se istom temom pozabaviti u martu. Naime, i tada se održava samit, doduše, ekonomski, ali to neće smetati da i druge teme dođu na dnevni red.

Smatra se da odlaganjem do marta šanse Borisa Tadića na srpskim izborima u maju ne bi bile smanjene time da mu iz ruke izmakne kandidatura, opet bi EU imala dovoljno vremena da vidi kako napreduje dogovor Beograd-Priština, da li ima napretka u razgovorima oko barikada i da li će biti novih incidenata.

Bonus video: