Goati: Crnoj Gori pregovori, Srbija bez statusa kandidata

„Mislim da će Crna Gora biti nagrađena za svoja evropska stremljenja i učinak koji je ostvarila u posljednje vrijeme"
0 komentar(a)
Vladimir Goati, Foto: Blic.rs
Vladimir Goati, Foto: Blic.rs
Ažurirano: 05.12.2011. 12:15h

Srbija neće dobiti status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU) uprkos postizanju sporazuma sa Kosovom o administrativnim prelazima, ali to neće spriječiti Crnu Goru da dobije datum početka pregovora, ocijenio je profesor Vladimir Goati.

Beograd i Priština su se ranije dogovorili o integrisanoj kontroli prelaza na Kosovu, koja predviđa postojanje samo jednog kontrolnog punkta, na kojem će biti srpska policija, carina, činovnici Euleksa, kosovski policajci i kosovski carinski svjedoci koji će obavljati funkciju posmatrača.

Šef beogradskog pregovaračkog tima, Borislav Stefanović, je ocijenio da je sporazumom ojačana spoljnopolitička pozicija Srbije uoči odluke o njenoj kandidaturi za članstvo 9. decembra.

Goati je kazao da postizanje dogovora predstavlja pozitivan i uspješan proces, ali ne i dovoljan za Srbiju da bi napredovala na putu ka EU.

Crna Gora "bolje sreće"

On smatra da problem i dalje predstavljaju barikade na sjeveru Kosova i Metohije, što je, kako podsjeća, izričito navela i njemački kancelar Angela Merkel.

„Moram da priznam da sumnjam u to da će Srbija dobiti status kandidata. Ne treba mnogo pameti pa pročitati to što je rekla šefica najmoćnije evropske zemlje i treba biti realista u tom pogledu“, pojasnio je Goati.

Prema njegovim riječima, rezultat toga će biti odbijanje ili odgađanje dodjele statusa kandidata, ili odgađanje - do momenta kada barikade budu sklonjene.

„Bolja mogućnost je naravno da kažu da će konačnu odluku donijeti za tri mjeseca ili poslije sklanjanja barikada, ali to je nešto sa čim se trenutno suočavamo, htjeli to ili ne“, naveo je Goati.

Za razliku od Srbije, on smatra da će Crna Gora „biti bolje sreće“.

„Mislim da će Crna Gora biti nagrađena za svoja evropska stremljenja i učinak koji je ostvarila u posljednje vrijeme, naročito jer se neposredno bavila borbom protiv korupcije“, zaključio je Goati

Bonus video: