"Dan" predao sporne listinge tužilaštvu

Direktor policije Veselin Veljović rekao je da nijesu samo falsifikat listinzi koji povezuju Šarića i Lukšića, nego i ranije objavljeni listinzi Nasera Keljmendija
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2011. 14:21h

Direktor i glavni i odgovorni urednik lista "Dan" Mladen Milutinović, zamjenik glavnog urednika Nikola Marković i novinar Mitar Rakčević dostavili su državnoj tužiteljki Đurđini Ivanović sporne listinge, koji navodno dokazuju telefonski kontakt Igora Lukšića i šef diplomatije Milana Roćena, iz 2008.godine

Uredništvo je dostavilo tužilaštvu i listinge kosovskog narko- bosa Nasera Keljmendija i koverte preko kojih su im listinzi, kako kažu, dostavljani poštom.

"Ono što je za redakciju Dana jako bitno jeste da se čitav slučaj što prije razriješi. Naša namjera nije bila, niti će biti da bilo koga blatimo...Imali smo razloga da vjerujemo u vjerodostojnost listinga. Da li su oni istinite ili ne, mislim da je rano govoriti i mislim da su se pojedini službenici policije prerano oglasili", rekao je Marković Televiziji Vijesti.

Veljović sa zakašnjenjem: I Keljmendijev lisiting je falsifikat

Direktor uprave policije Veselin Veljović rekao je da nijesu samo falsifikat listinzi koji povezuju Šarića i Lukšića, nego i ranije objavljeni listinzi prema kojima je Keljmendi razgovarao sa šefom ulcinjske policije Rudolfom Elezovićem i poslanikom Mehmetom Zenkom.

Iz "Dana" napominju da su od Elezovića i Zenke dobili potvrdu da su razgovarali sa Keljmendijem, ali Veljović listinge, sa zakašnjenjem, odbacuje.

"Mi smo juče dali saopštenje povodom događaja i sve što stoji u njemu važi za oba listinga', rekao je Veljović radiju Antena M.

Hitan sastanak i istraga

Specijalna tužiteljka Ivanović počela je sveobuhvatnu istragu kako bi se utvrdilo da li su vjerodostojni listinzi u kojima se pominje Lukšićevo i Roćenvo ime.

Uprava policije i Telenor kažu da se radi o falsifikatima, ali je Tužilaštvo sinoć tražilo da se objasni na osnovu čega oni to tvrde.

Premijer Igor Lukšić tražio je hitnu istragu, navodeći da neko pokušava da diskredituje Vladu.

On i Milan Roćen su poručili da od nadležnih organa očekuje hitnu istragu koja “mora imati prioritet”, dok je premijer rekao da će ukoliko ona ne pokaže rezultate nadležni službenici snositi odgovornost.

Vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić kazala je “Vijestima” da je Ivanović održala u nedjelju veče hitan sastanak sa predstavnicima “nadležnih institucija”.

“Sastanak je održan radi dogovora o radnjama koje je neophodno brzo preduzeti kako bi se rasvijetlile sve okolnosti bitne za objavljene listinge”, kazala je ona.

Pomoćnik direktora Uprave policije Milan Tomić i njegov kolega Nikola Roganović su sa nekoliko inžinjera Telenora u nedjelju, nešto poslije 20 sati izašli iz zgrade Vrhovnog državnog tužilaštv. Tamo su prezentovali dosadašnje nalaze koje je tužilaštvo tražilo, dobili nova zaduženja.

Ivanović im je za danas zakazala novi sastanak.

Utvrdiće povredu prava Lukšića

Agencija za zaštitu ličnih podataka utvrdiće da li je postojala eventualna povreda prava premijera Igora Lukšića u slučaju objavljivanja listinga telefonskih razgovora Darka Šarića, saopšteno je iz te institucije.

“Agencija za zaštitu ličnih podataka obraćanje premijera, koji je zatražio da mu se kao građaninu zaštite prava koja su povrijeđena objavljivanjem, kako on (Lukšić) navodi, falsifikovanog listinga, tretira kao zahtjev za zaštitu prava”, kaže se u saopštenju dostavljenom agenciji MINA.Iz Agencije su pojasnili, da su po zakonskoj obavezi dužni da štite prava građana.

Galerija

Bonus video: