Demokrate i SDP neće da da se vrate u parlament: Teško do većine za Sudski savjet

Potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica poručio je da se neće vraćati u parlament bez novih parlamentarnih i lokalnih izbora u Nikšiću i rasvjetljavanja afere "državni udar"
99 pregleda 23 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.05.2018. 18:47h

Poslanici Demokratske Crne Gore i Socijaldemokratske partije (SDP) nemaju namjeru da se vrate u parlament kako bi obezbijedili neophodnu dvotrećinsku većinu za izbor članova Sudskog savjeta, čijem aktuelnom sastavu ističe mandat u julu.

Predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić poručio je nakon sastanka sa predstavnicima Venecijanske komisije (VK), da glasovi SDP-a za dvotrećinsku većinu nisu tu jer se ta partija nije vratila u Skupštinu.

Potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica poručio je da se neće vraćati u parlament bez novih parlamentarnih i lokalnih izbora u Nikšiću i rasvjetljavanja afere "državni udar".

"Sada je parlament urušen po onom principu koji je čak i Evropska komisija dijagnosticirala kao zarobljena država. Ovdje je važno vratiti dijalog u parlament i da se dogovara oko slobodnih i fer izbora. To je osnov za oživljavanje političkog života u Crnoj Gori. Bez slobode građana da biraju sve ostalo je fasadna demokratija, zarobljena država, država koja je više vlsaništvo i teritorija, a ne država u pravom smislu te riječi”, kazao je Krivokapić dok je Koprivica poručio da je problematično svako rješenje koje ne podrazumijeva ustavnu proceduru.

"Svako drugo rješenje osim onog koje Ustav propisuje je manjkavo i sa ustavnog i sa demokratskog aspekta. Upravo su i smjernice VK takve da se kombinuje i nezavisnost i samostalnost ove institucije", poručio je Koprivica.

Predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević rekao je da je društvu potreban dijalog o važnim pitanjima koja se odnose na nesmetano funkcionisanje sudske vlasti i ukupno unapređenja pravosuđa.

Bonus video: