Raonić: Loše plasirana informacija o novoj partiji

Raonić je kazao da je o tom projektu bilo puno glasina, neformalnih i nepreciznih potvrda
91 pregleda 0 komentar(a)
boris raonic, Foto: Arhiva "Vijesti"
boris raonic, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.12.2011. 14:06h

Informacija o osnivanju nove partije u Crnoj Gori nije plasirana na pravi način, rekao je direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonić, ocjenjujući da za nju ipak ima dovoljno prostora na političkoj sceni, naročito na lijevoj strani političkog spektra.Iz Foruma 2010 je najavljena mogućnost da dio njegovih članova formira novu stranku, a profesor Miloš Bešić je rekao da bi nova partija mogla da računa na deset do 15 odsto pretežno građanskog biračkog tijela koje je podržavalo nezavisnost Crne Gore. Raonić je kazao da je o tom projektu bilo puno glasina, neformalnih i nepreciznih potvrda.On smatra da bi ljudi koji rade na tome trebalo javno da izađu i precizno objasne koji su im motivi, programski principi i koje ličnosti staju iza tog projekta. „Na ovaj način samo se otvorio prostor za spekulacije, što nije dobro ni za koga“, ocijenio je Raonić.

Ima prostora za novu strankuPrema njegovim riječima, prostora za osnivanje stranke definitivno ima, prvenstveno na lijevoj strani političkog spektra.Raonić je naveo da se, i pored deklarativno ljevičarskog naziva u skoro svim partijama, postojeće stranke veoma stidljivo zauzimaju za te programe, što je bilo primjetno u odnosu prema identiteskim pitanjima, sindikatu, Zakonu o radu i privatizaciji.

Crnogorski birači se politički opredjeljuju na osnovu svog etničkog identiteta i emocija

NVO sektor još nije dovoljno razvijenOn je kazao da nije dobro što nova partija nastaje dominantno kroz angažovanje članova nevladinog (NVO) sektora.„U društvu gdje NVO sektor još nije dovoljno razvijen, gdje građani i dalje ne shvataju ulogu NVO, gdje smo već imali te pokušaje, koji su nakon drugog izbornog ciklusa zauzeli negativan trend, mislim da ovo nije dobar pristup“, pojasnio je Raonić.

Raonić je rekao da NVO sektor svakako posjeduje snage koje su pokazale znanje, principijelnost, ali i frustriranost nesposobnošću vlasti

„Ono što treba da riješe je finansiranje, ali i proces donosšenja odluka, jer njih moraju donositi oni koji izađu na crtu postojećim partijama, a ne dušebrižnici, koji žele preko tuđih imena da biju bitke koje sami ne smiju“, smatra on.

Bliže ili dalje partijeRaonić je podsjetio da je već bio politički angažovan u Liberalnom savezu, nakon čega je imao veliki broj ponuda da se ponovo pridruži nekoj od partija. „No, kada sam se ja bavio politikom, sadašnji lideri snaga koje su nezadovoljne stanjem u Crnoj Gori i oni koji su fascinirani demokratskim iskoracima Crne Gore su zdušno radili na uništavanju stranke kojoj sam pripadao i u tome su uspjeli, uz nesvjesnu podršku rukovodstva“, kazao je on. Raonić je naveo da je sada njegova uloga da se problemima koji su u mandatu GA bavi na najbolji mogući način.Kako je dodao, u zavisnosti od toga koliko su udaljene ili bliske njegovom sistemu vrijednosti i stanovišta u određenim pitanjima, razne partije će mu biti bliže ili dalje.„Ali neću u skorijoj budućnosti biti njihov član. Onima koji se politički angažuju nudim svaku vrstu pomoći ukoliko je njihov program i aktivnosti demokartski i evropski“, zaključio je on.

Bonus video: