Vlada u CANU uložila najmanje dva miliona

Da akademici do sada društvo nijesu previše zadužili smatra i poslanica PzP-a Branka Bošnjak
135 pregleda 0 komentar(a)
Momir Đurović, Foto: Arhiva Vijesti
Momir Đurović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.12.2011. 10:02h

Bez obzira na protivljenje predsjednika Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) Momira Đurovića u vezi sa Predlogom zakona o CANU, kojim se definiše spajanje sa Dukljanskom akademijom nauka i umjetnosti (DANU), akademici će naredne godine raspolagati većim budžetom.

Ministarstvo finansija je mogućnost spajanja dviju akademija prepoznalo u Predlogu zakona o budžetu, pa je tako za CANU ove godine obezbijeđeno blizu 100.000 eura više u odnosu na prethodnu, i ta institucija raspolagaće u 2012. godini sa preko 1,4 miliona.

S obzirom na to da im je prošlogodišnji budžet iznosio nešto više od 1,3 miliona, od čega je za plate akademika izdvojeno 555.122 eura, može se zaključiti da je Ministarstvo finansija, naravno uz koordinaciju sa kolegama iz resora nauke koji je pripremao Predlog zakona o CANU, dodatnih 100.000 namijenilo za primanja oko 30 članova DANU.

CANU, prema spisku sa sajta te institucije, ima ukupno 67 akademika, od čega 36 redovnih, pet vanrednih i 27 dopisnih. Jedan od vanrednih članova je i rektor Univerziteta Crne Gore Predrag Miranović, koji je Komisiji za sprečavanje sukoba interesa prijavio da je kao vanredni član CANU primao mjesečno 758 eura.

CANU, prema spisku sa sajta te institucije, ima ukupno 67 akademika, od čega 36 redovnih

Iz DANU tvrde da imaju 24 redovna i šest dopisnih članova, ali da su se do sada finansirali od objavljenih naučnih radova, kao i donacija.

No, veći budžet za CANU nije jedini izdatak koji će iz trezora biti namijenjen toj instituciji do kraja 2013. godine.

U centru Podgorice, pored zgrade Hitne pomoći, radi se novi objekat u koji će biti izmještena CANU. Iz Vlade navode da će nova zgrada koštati državu 6,7 miliona eura.

"Ukupna procijenjena vrijednost projekta je 6,7 miliona eura, do sada je utrošeno 1,3 miliona eura. Planirani završetak radova je do 2013. godine", saopštili su “Vijestima” ranije iz Vlade.

Uz sve ovo, ne treba zaboraviti ni činjenicu da je za projekat „Crna Gora u XXI stoljeću u eri kompetitivnosti” Vlada izdvojila 920 hiljada eura.

Iz Vlade su ranije u odgovorima na pitanja “Vijesti” priznali da do sada nijesu iskoristili nijedan projekat bilo koje akademije, postavlja se pitanje čime je intelektualna elita Crne Gore zaslužila u prethodne dvije godine preko dva miliona dotacija iz državnog trezora.

Akademici nijesu previše zadužili društvo

Da akademici do sada društvo nijesu previše zadužili smatra i poslanica PzP-a Branka Bošnjak.

CANU je, kako je ocijenila Bošnjak, anahrona institucija, koja je uvijek koketirala sa vlašću i nije se nikada izjasnila o nekom značajnom pitanju.

"Nikada se niko od tih silnih akademika ne nađe da iskomentariše, a kamoli da iskritikuje ovaj ekonomski krah i propale privatizacije", ocijenila je Bošnjak.

Doživotne apanaže od 750 do 1.200 eura “motiv za mnoge akademike da budu članovi CANU”

Ona je pojasnila da su kriterijumi za izbor u CANU, kakvi god bili, postojali, ali da su vremenom titulu akademika dobili i neki sa vrlo diskutabilnim referencama.

"Za DANU znam da se pri osnivanju vrlo lako dobijalo članstvo, tako da je pitanje koliko je korektno prosto sjedinjavanje ove dvije institucije", navela je Bošnjak.

Ona opominje i na to da su doživotne apanaže od 750 do 1.200 eura “motiv za mnoge akademike da budu članovi CANU”.

Bošnjak tvrdi da ne treba toliko novca davati akademicima i praviti velelepne zgrade akademija u vrijeme velike krize.

Bonus video: