Alfa centar: Narod je nezainteresovan za članstvo u NATO

Govoreći o podršci građana NATO članstvu, Dedović je kazao da ja sasvim sigurno da se situacija u Crnoj Gori neće radikalno mijenjati
89 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Dedović, Foto: Arhiva Vijesti
Aleksandar Dedović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.12.2011. 09:03h

Građani Crne Gore su u najvećoj mjeri nezainteresovani za pitanja NATO-a, a ne neinformisani kako se u kampanji za članstvo u tom savezu godinama ponavlja, ocijenio je direktor nikšićkog Alfa centra Aleksandar Dedović.

U izjavi "Vijestima" Dedović je kazao da ocjene da je Crna Gora „uspješna priča u regionu“ mogu prijati, ali proces bi trebalo prepuštati mlađim, sposobnijim i energičnijim kadrovima.

Govoreći o podršci građana NATO članstvu, Dedović je kazao da ja sasvim sigurno da se situacija u Crnoj Gori neće radikalno mijenjati.

Govoreći o podršci građana NATO članstvu, Dedović je kazao da ja sasvim sigurno da se situacija u Crnoj Gori neće radikalno mijenjati, te da građani ne prihvataju tu ideju sa velikim oduševljenjem.

"S obzirom na broj stanovnika i broj aktivnosti čiji je cilj informisanje i edukacija o apektima NATO članstva, ne mogu prihvatiti više puta ponovljen iskaz da su građani neiformisani i da je glavni razlog male podrške njihovo neznanje o brojnim prednostima koje nudi članstvo u Sjeveroatlantskoj alijansi", rekao je on.

Dedović tvrdi da su građani uglavnom nezainteresovani za to spoljnopolitičko pitanje i da su početni stav vlasti, pogrešni potezi u početku kampanje i situacija na unutrašnjoj političkoj sceni uzrokavale da veliki broj njih ima ovakav odnos.

"Iako od formiranja zastupamo neophodnost članstva u NATO, u ovom momentu najozbiljnije političko bezbjednosne organizacije, smatramo da to ne treba raditi zato što smo 'mala zemlja, bez velikog odbrambenog sistema i moći da se sami odbranimo od velikog broja savremenih prijetnji'. I kao takvi, s veoma skromno razvijenim kapacitetima i resursima, u okviru svojih mogućnosti, u NATO treba da tražimo svoj interes i način da sa što manje učešća (ljudskih, materijalnih i finansijskih) ostvarimo što je moguće veći stepen bezbjednosti i podrške zemalja članica", kazao je Dedović.

Kako-tako proces

Uprkos brojnim objektivnim teškoćama, početnim nesnalaženjima i neznanju, nesumljivo da je u političkom dijelu ostvaren napredak ka integracijama.

Kao društvo u pokušaju da bude zrelo i demokratsko, smatra on, energija se sada mora preusmjeriti s "lokalnih politikantskih dešavanja".

"Istovremeno uređivati naše međusobne odnose i postepeno dostizati postavljene standarde ukoliko smo zaista svjesni potrebe za članstvom u strukturama NATO i EU. U tom smislu, i kao društvo i kao država moramo biti energičniji i odgovorniji i kako budući partneri ne bi bili u dilemi u vezi s našim aspiracijama", dodao je on.

Dedović je podsjetio i na priznanje "Siguran kompas" koje dodjeljuje Alfa centar.

"Njegovim ustanovljavanjem smo imali namjeru istaći one koji su dali svoj doprinos u širenju ideje evroatlantizma, razvijanju dijaloga na temu pristupanja NATO savezu a nijesu po službenoj dužnosti plaćeni za takav rad. Naziv priznanja, po našem mišljenju, simbolizuje zaista siguran put kojim je Crna Gora krenula a to i jeste članstvo u NATO. Samo odabiranje i način organizacije dodjele priznanja je u potpunosti u skladu s našom misijom i aktivnostima koje realizujemo", ocijenio je on.

Bonus video: