I rumunski ambasador sumnja da će pregovori početi prije 2012.

EU se sada suočava s ekonomskim problemima, pa će pregovori Crne Gore, prema mom mišljenju, početi 2012. godine, vjerovatno prije juna, izjavio je Florović
80 pregleda 0 komentar(a)
Mihail Florović, Foto: Arhiva Vijesti
Mihail Florović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.12.2011. 08:55h

Rumunski ambasador u Podgorici Mihail Florović kaže da je Crna Gora na dobrom putu da otpočne pregovore za članstvo u Evropskoj uniji, ali u izjavi za “Vijesti” ističe da je “njegovo mišljenje da se to neće desiti prije 2012. godine”.

Florović je naglasio da je Crnoj Gori prijeko potreban ulazak u NATO.

“EU se sada suočava s ekonomskim problemima, pa će pregovori Crne Gore, prema mom mišljenju, početi 2012. godine. Smatram da bi se to moglo dogoditi prije juna. Ipak, ni to nije loše, jer u krajnjem pregovori moraju početi”, rekao je Florović.

Prema njegovim riječima, ulazak u NATO je neophodan Crnoj Gori i predstavljaće prednost na putu ka članstvu u EU.

“Smatram da morate ući u NATO. Ta alijansa je od presudne važnosti za Crnu Goru sada zbog stabilnosti, ali i stranih ulaganja u crnogorsku privredu. NATO nudi i stabilnost i bezbjednost, što je Crnoj Gori zaista neophodno”, naglašava Florović.

Uz podršku Rumunije

On je još jednom istakao da Rumunija podržava ulazak Crne Gore u NATO, ali i pristupanje u EU, te je, kako je kazao “siguran da će naredne godine, prije juna početi pregovori sa Unijom”.

Govoreći o iskustvu njegove zemlje kad su u pitanju pregovori za članstvo sa EU, Florović kaže da Crna Gora nije u istoj poziciji kao Rumunija sada.

“Iskustvo moje zemlje u pristupanju EU je nešto drugačije zbog toga što Unija sada traži da Crna Gora otpočne pregovore poglavljima 23 i 24, a koja se odnose na vladavinu prava, pravosuđe i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. To je nešto drugačije u odnosu na ono što se dešavalo prije 2007. godine kada je Rumunija ulazila u EU. Sada je za vas to teže, ali mislim da je ipak bolje za Crnu Goru”, smatra Florović.

Rumunski ambasador ne smatra da je problem korupcije i kriminala nešto što bi značajno moglo da blokira Crnu Goru u narednoj fazi evropskih integracija.

“Problem korupcije i organizovanog kriminala prisutan je svuda, pa ni Crna Gora nije imuna na to. Ipak, morate to rješavati, a u tom smislu Crna Gora i Rumunija su na najvišem nivou potpisale Sporazum o saradnji, čiji rezultati će, očekujem, biti kvalitetni”, zaključio je Florović.

Bonus video: