Krivokapić: Multietičnost Crne Gore njeno bogatstvo

Krivokapić je u Vašingtonu održao predavanje i u Centru za strateške i međunarodne studije, na temu regionalnih izazova i pozicije Crne Gore u regionu i procesu evropskih i evroatlantskih integracija
76 pregleda 0 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Arhiva Vijesti
Krivokapić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.12.2011. 14:56h

Crna Gora je regionalno prepoznata po građanskom konceptu ustrojstva države i multetničnost zemlje predstavlja jedno od njenih najvećih vrijednosti, ocijenio je predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić u američkom Kongresu.

On je u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na konferenciji Uloga otvorenog parlamenta u promociji stabilnih i održivih demokratija sa posebnim fokusom na ulogu manjina, koju je organizovala Helsinška komisija i Interparlamentarna unija.

Krivokapić je u obraćanju, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, naglasio da je Crna Gora regionalno prepoznata po građanskom konceptu ustrojstva države.

"Bogatstvo različitosti je ono sto krasi Crnu Goru a njena multetničnost i multukulturalnost je jedno od najvećih vrijednosti Crne Gore 21. vijeka", rekao je on.

Krivokapić je naveo i da Crna Gora ima privilegiju što se svi narodi koji u njoj žive osjećaju kao svoji na svome, prepoznajući u Crnoj Gori šansu da žive zajedno i slobodno sa svim svojim posebnostima.

On se, tokom posjete Vašingtonu, susreo u Stejt dipartmentu sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Filipom Rikerom.

"Na sastanku je posebno bilo riječi o evroatlantskim integracijama Crne Gore kao jednom od ključnih vanjskopolitičkih prioriteta. Krivokapić je zahvalio na punoj podršci koju SAD i Stejt dipartment pružaju crnogorskoj politici integracija, regionalne saradnje i reformama koje u kontinuitetu sprovodi naša zemlja", kaže se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da pristup i članstvo u NATO podrazumijeva usvajanje demokratskih vrijednosti kroz partnerstvo sa najdemokratskijim državama svijeta, što, dodaje se, tako snažno istrajavanje na putu ka Alijansi čini veoma važnim.

Krivokapić je u Vašingtonu održao predavanje i u Centru za strateške i međunarodne studije, na temu regionalnih izazova i pozicije Crne Gore u regionu i procesu evropskih i evroatlantskih integracija.

Bonus video: