Šinavatri treći pasoš

BBC piše da Šinavatra živi kao prognanik u Dubaiju, i da posjeduje crnogorski i pasoš Nikaragve
0 komentar(a)
Šinavatra, Foto: Guardian.co.uk
Šinavatra, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 02.12.2011. 18:30h

Tajlandska Vlada mogla bi vratiti pasoš prognanom bivšem premijeru Taksinu Šinavatri i to do kraja mjeseca, prenosi BBC.

Tajlandski ministar spoljnih poslova Surapong Tovičakčaikul rekao je da bi pasoš Šinavatri, koji ima i crnogorsku putnu ispravu, mogao biti vraćen i to kao „novogodišnji poklon“.

Šinavatri je prethodna tajlandska Vlada 2009. godine oduzela pasoš, optužujući ga da je ohrabrivao proteste svojih pristalica.

BBC piše da Šinavatra od tada živi kao prognanik u Dubaiju, i da posjeduje crnogorski i pasoš Nikaragve.

Bivši premijer Tajlanda je zbačen sa vlasti 2006. godine. Šinavatra je krivično gonjen zbog zloupotrebe položaja i osuđen na kaznu zartvora, ali je pobjegao prije suđenja.

Međutim, političke stranke povezane sa njim osvojile su najviše glasova u oba izborna procesa koja su se desila poslije državnog udara.

„Glasine kruže da bi Šinavatra mogao da se vrati na Tajland, s obzirom na to da je na čelu sadašnje Vlade, koja je izabrana ranije ove godine, njegova sestra Jingluk“, piše BBC.

Ministar spoljnih poslova kazao je novinarima da je svrgnutom Šinavatri prethodna vlada oduzela pasoš „bez ikakvog naređenja policije ili sudova“.

„Zato ću iskoristiti svoj autoritet da uradim sve što se ne kosi sa propisima ministarstva da se vrati pasoš bivšem premijeru. Provjeravamo još neke informacije, ali će sve to biti vrlo brzo“, kazao je Tovičakčaikul.

Šinavatra je još 2009. godine dobio crnogorski pasoš, a od tada je u nekoliko navrata boravio u Crnoj Gori navodno radi investicija. Vlada bivšeg premijera Mila Đukanovića i resornog ministra Jusufa Kalamperovića nikada nije odgovorila zašto je Šinavatra dobio crnogorski pasoš.

Bonus video: