CANU: Smijenite ministarku Vlahović

U otvorenom pismu Lukšiću, Đurović je naveo da je ta akademija očekivala da će zakon biti donesen bez ikakavog vremenskog i političkog pritiska
0 komentar(a)
Momire_1, Foto: Boris Pejović
Momire_1, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.12.2011. 10:09h

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) ocijenila je da će Vlada uvesti Crnu Goru u totalitarizam u kojem je sve podređeno poličkoj volji, ako nastavi da se ponaša netoleranto i nekorektno prema institucijama državnosti Crne Gore.

U otvorenom pismu Lukšiću, predsjednik CANU Momir Đurović je tražio da se smijeni minisatarka nauke Sanja Vlahović.

Razlog za ovakvu reakciju CANU je jučerašnja odluka Vlade da usvoji Predlog zakona o CANU kojim je u suštini predviđeno spajanje te i Dukljanske akademije nauka i umjetnosti (DANU).

Vlada je predložila ukidanje DANU pri čemu njeni akademici koji su stekli to zvanje do 1. septembra ove godine, praktično po automatizmu, ako to žele, mogu postati akademici CANU-a.

Ministarka nauke Sanja Vlahović kazala je da je jedan od razloga za donošenja novog zakona o CANU činjenica što dosadašnji, koji je posljednji put mijenjan prije 18 godina, nije usklađen sa Ustavom, jer nije upućivao da članovi akademije treba da budu crnogorski državljani.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: