Van Bomel: Nije isto otvoriti i početi pregovore

Još nema datuma, već su pregovori sa Crnom Gorom u načelu podržani, kaže van Bomel
0 komentar(a)
van bomel, Foto: Wikipedia
van bomel, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 01.12.2011. 09:27h

Nakon što je holandski parlament u načelu odlučio je Crnoj Gori ipak da zeleno svjetlo za otpočinjanje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, poslanik parlamenta u Hagu Hari van Bomel kazao je “Vijestima” da holandaska vlada ipak ima rezerve.

"Naša vlada smatra da treba sačekati sa praktičnim otvaranjem pregovora, kako bi se napravio okvir sa zadacima za poglavlja 23 i 24 (vladavina prava, borba protiv korupcije i kriminala). Biće potreban određeni vremenski period prije nego što pregovori zapravo počnu", rekao je Bomel.

On je ocijenio da je generalno mišljenje parlamentaraca da je Crna Gora ostvarila napredak kad je u pitanju vladavina prava i borba protiv korupcije.

"No, s obzirom na to da se poglavlja 23 i 24 otvaraju prva u procesu pregovora, praktični dio pregovora počeće kasnije upravo zbog toga što smatramo da je neophodno više poraditi na rezultatima u oblasti vladavine prava, pravosuđa i borbe protiv korupcije. To je ono što ta poglavlja podrazumijevaju. Dakle, još nema datuma, već su pregovori sa Crnom Gorom u načelu podržani”, kaže van Bomel.

Upitan da prokomentariše prošlonedjeljni stav parlamentarnog Odbora da je za Crnu Goru još rano, Bomel je rekao da se “to nije promijenilo”.

“Velika je razlika između otvaranja pregovora i momenta njihovog početka. U tom periodu treba poraditi na još većem napretku”, poručuje van Bomel.

Opširnije uštampanom izdanju

Bonus video: