Skupština Podgorice 21. decembra o inicijativi opozicije

Stojanović je sredinom novembra ponovo izabran za predsjednika Skupštine Glavnog grada, a Slavka Maraš za sekretarku
70 pregleda 0 komentar(a)
slobodanstojanovic, Foto: Zoran Đurić
slobodanstojanovic, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 30.11.2011. 16:52h

Sjednica Skupštine opštine Podgorica na kojoj bi trebalo da bude raspravljano o inicijativi za prestanku mandata odbornicima Glavnog grada zakazana je za 21. decembar.

Tu odluku donio je predsjednik Skupštine Glavnog grada Slobodan Stojanović, na sastanku sa šefovima klubova odbornika, saopšteno je iz PG Biroa za odnose sa javnošću. Odbornički klubovi opozicione koalicije Bolja Podgorica - Bolja Crna Gora podnijeli su inicijativu za skraćenje mandata lokalnog parlamenta.

Odbornici Socijalističke narodne partije, Pokreta za promjene i Nove srpske demokratije podnijeli su inicijativu za skraćenje mandata parlamenta zbog odluka Upravnog suda koji je poništio izbor predsjednika i sekretara parlamenta Slobodana Stojanovića i Slavke Maraš.

Stojanović je sredinom novembra ponovo izabran za predsjednika Skupštine Glavnog grada, a Slavka Maraš za sekretarku.

Za izbor Stojanovića i Maraš glasali su odbornici koalicije Demokratske partije socijalista, Liberalne partije i Bošnjačke stranke, a podržali su ga i odbornici Narodne i Demokratske srpske stranke, Slaviša Guberinić i Dragan Ostojić i nezavisni odbornik Boban Vujačić.

Velizar Kaluđerović iz Socijalističke narodne partije rekao je ranije da Skupština Glavnog grada nema ni legalne niti legitimne većine koja je neophodna za formiranje lokalne vlasti u Glavnom gradu otkad je Socijaldemokratska partija napustila koaliciju.

Iz SDP najavljeno je da će podržati inicijativu opozicije za skraćanje mandata podgoričkom parlamentu.Inače, odbornici SDP-a kasno sinoć su odlučivali da li će nakon četiri mjeseca danas pšomnovop sjesti u odborničke klupe.

Na današnjoj sjednici Skupštine Glavnog grada odbornici će razmatrati 26 tačaka dnevnog reda. Raspravljaće se o Predlogu odluke o o izmjenama i dopunama Odluke o Budžetu Glavnog grada za 2011. godinu i izmjeni Odluke o naknadama odbornicima u Skupštini Glavnog grada – Podgorice.

Odbornici će razmatrati i Predlog odluke o naknadi za rad članova Savjeta za razvoj i zaštitu lokalne samouprave, izmjene i dopune DUP-ova, „Zagorič 2” i „Zlatica –B”, kao i Predlog odluke o Lokalnoj studiji lokacije „Pijaca”- katastarska parcela 2315/4 u Tuzima.

Na dnevnom redu će se naći i Predlog odluke o prodaji nepokretnosti, Predlog odluke o umanjenju osnovnog kapitala Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice prenosom nenovčanog udjela osnivača, Predlog odluke o prodaji poslovnog prostora, Predlog odluke o ulogu Glavnog grada u izgradnji objekata za „Novi Duvanski kombinat”, Predlog odluke o učešću lokalnog stanovništva u vršenju javnih poslova i Informacija o održavanju objekata zajedničke i induvidualne komunalne potrošnje za period januar -jun 2011.godine.

Razmatraće se i predlog odluke o DUP-u „Golubovci - dio zone 1.4.“, odluke o izmjenama i dopunama odluka o izgradnji pomoćnih objekata na teritoriji Glavnog grada i o postavljanju i izgradnji montažnih objekata privremenog karaktera na teritoriji Galvnog grada.

Biće riječi i o prestanku važenja odluka o porezu na potrošnju, na firmu, zabavne i igre na sreću, predlozima Programa podizanja spomen - obilježja, o izmještanju spomen -obilježja Vasu Aligrudiću i podizanju spomenika Savu Lubardi. Skupština bi trebalo podrži izmjene i dopune statuta „Pogrebnih usluga“ i „Čistoće“, i da se izjasni o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Agencije za stanovanje.

Administratoru vruć krompir

Na dnevnom redu sjednice će se naći i predloženi zaključak da se presuda Upravnog suda u vezi sa zahtjevom za informacijama o stanovima proslijedi glavnom administratoru.

"Polazeći od činjenice da o žalbama na rad prvostepenih organa u Glavnom gradu ne odlučuje Skupština, već glavni administrator, za izvršenje presude, u skladu sa zakonom o lokalnoj samoupravi, potrebno je da Skupština donese ovaj zaključak, kojim se obavezuje glavni administrator da u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, u drugom stepenu odluči po žalbi tužioca Branke Bošnjak od 7. 4. 2011. godine- navedeno je u obrazloženju te tačke dnevnog reda.

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša i Skupština glavnog grada nijesu odbornicima Pokreta za promjene dostavili spisak “zaslužnih građana” koji su od opštine u periodu 2006. do 2010. godine dobili stan, uprkos presudi Upravnog suda prema kojoj su bili dužni da to urade najkasnije do 21.novembra.

Bonus video: