Lukšić: O nezadovoljstvu ne može pričati neko ko ima veću platu od ministra

"Anražman Plantaža sa uzgajiteljima grožđa će biti u 28. minutu, ali će jedna stupidna izjava biti prva vijest dana"
0 komentar(a)
Igor Lukšić Privredna komora, Foto: Zoran Đurić
Igor Lukšić Privredna komora, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.11.2011. 19:22h

Premijer Igor Lukšić žustro je reagovan na izjavu predsjednik Glavnog odbora Unije slobodnih sindikata Janko Vučinić koji je rekao da "ukoliko dođe do poskupljenja struje, građani treba da izađu na ulice i traže promjene".

"Izražavam puno razumjevanje za zahtjeve i proteste koji se ne dešavaju samo kod nas ali ni na koji način ne mogu da podržim, i za šta nemam ni malo simpatija je poziv kojim se prijeti ugrožavanju sistema. Sa tim se ne slažem i spreman sam da u bilo kojem trenutku tražim adekvatno postupanje institucija. Ne možemo govoriti o izražavanju nezadovoljstva socijalno ekonomskim momentom na način da želimo da izvedemo ljude na ulicu i sve moguće srušimo", rekao je Lukšić.

Po njegovom mišljenju to je "poziv nekog drugog karaktera" i ne može da prihvati "da se na neki način tome daje podsticaj, a i kroz medije koji vrlo sofisticirano ističu tu vrstu poruka, a dobra vijest nije dobra vijest".

Kako bi ilustrovao tvrdnju, on je rekao da će "anražman Plantaža sa uzgaiteljima grožđa biti emitovan u 28. minutu nekog medija, ali će jedna stupidna izjava biti prva vijest dana".

"To ne mogu da prihvatim i tome moramo stati na kraj. Uz svo poštovanje svačijeg prava da izrazi svoje nezadovoljstvo materijalim položajem ali teško se to može uraditi sa pozicije nekog ko prima jednu i po ili dvije prosječne plate, ili sa pozicije generalnog sekretara jednog sindikata koji ima veća primanja nego ministar", kazao je Lukšić aludirajući na Vučinića i generalnog sekretara Unije lobodnih sindikata Srđu Kekovića.

"Da skinemo maske. I to je važno da se čuje i zato mislim da privreda mora glasnije nastupati i snažnije se boriti za svoj položaj. U Crnoj Gori imamo situaciju da su svi protiv visoke javne potrošnje, javnog duga, većih poreza, zaduživanja, ali svi bi htjeli veći kolač iz budžeta, veća primanja, penzije veća socijalna davanja i ako je moguće da manje rade. Ali to više ne prolazi", rekao je Lukšić.

Vučinić je u intervjuu "Vijestima" kazao da je položaj radnika neizdrživ, ističući da u Crnoj Gori postoje dva paralelna svijeta u kojima žive bogati moćnici i radnici na ivici egzistencije.

Zbog toga, smatra Vučinić, siromašni građani koji čine većinu treba da izađu na ulice i traže promjene.

"Samo hoću da kažem da nema više poskupljenja. Najavljeno poskupljenje struje trebalo bi da bude inicijalna kapisla za masovni izlazak građana na ulice, ako hoćemo što da uradimo. Dosta smo trpjeli one koji su sa nama pregovarali i govorili 'Hajde da se dogovaramo pa će biti kako mi kažemo'. Mislim da je došao trenutak da neko u sindikatu kaže-nema više poskupljenja, nema više smanjenja zarada, nema više istjerivanja radnika na ulice. Ako to ne uradimo, činiće sa nama šta im je volja",rekao je Vučinić.

Bonus video: