Crnoj Gori uslovni datum zbog neispunjavanja najbitnijih preporuka

Prema riječima Jovićevića, Crna Gora je u formalnom smislu dosta učinila, "i evropski faktori su to prepoznali"
0 komentar(a)
Svetozar Jovićević, Foto: Boris Pejović
Svetozar Jovićević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.11.2011. 14:16h

Crna Gora nije pokazala spremnost da ispuni najvažnije od sedam preporuka Brisela i u decembru bi mogla dobiti uslovni datum za početak pregovora o članstvu sa Evropskom unijom, smatra politički analitičar, Svetozar Jovićević.

On je, komentarišući navode da Francuska i Holandija neće u decembru na sjednici Savjeta podržati određivanje datuma za početak pregovora, kazao da Crna Gora najbitnije nije ispunila.

"Kada je Crna Gora dobila sedam čuvenih uslova, pitali su me da li će država to moći da postigne. Rekao sam da objektivno mislim da ne može. Kako su se stvari dalje kretale izgledalo je da postoji povoljna klima i to je zavaralo mnoge na političkoj sceni, naročito politički vrh", kazao je Jovićević.

"Neke okolnosti su nam išle u prilog, jer smo mala zemlja i nijesmo veliki problem sa stanovišta dimenzija Evropske unije"

"To je čista zabluda. Najbitnije nijesmo ispunili. Nijesmo ni pokazali spremnost da to učinimo", kazao je on.

Prema riječima Jovićevića, Crna Gora je u formalnom smislu dosta učinila, "i evropski faktori su to prepoznali".

"Ali suštinski, suočavanje sa onim deformitetima koje je trebalo srediti, nijesmo ispunili. Neko je mislio da ćemo se provući tek tako, ako sve ostane isto. Naravno da ne, to je velika zabluda", kazao je on.

Jovićević misli da će Crna Gora možda dobiti datum za otpočinjanje pregovora u decembru ali, kako je rekao, to će biti jako uslovljeno.

"Kako bilo, suočavanje sa odgovornošću se ne može izbjeći. Ne smijemo zavaravati ni sebe ni druge", poručio je on.

Evropska unija je, smatra Jovićević, željela da na primjeru male Crne Gore pokaže da proces proširivanja na Balkanu nije zamrznut.

"Neke okolnosti su nam išle u prilog, jer smo mala zemlja i nijesmo veliki problem sa stanovišta dimenzija Evropske unije. Ali, ako smo izveli zaključak da smo sve korektno ispunili i da ćemo dobiti datum bespogovorno, to je zabluda", kazao je Jovićević.

On smatra da eventualno održavanje vanrednih izbora ne bi ništa suštinski promijenilo.

"Ne bi vanredni izbori ništa suštinski promjenili. Saglasan sam da je kod nas situacija zaoštrena u svakom pogledu", rekao je Jovićević.

On vjeruje da bi prelazna, ili Vlada nacionalnog spasa, bila produktivno rješenje.

"Sumnjam da će do toga doći. Vladajuće strukture nijesu navikle da mijenjaju vlast niti da dobiju nekoga iznutra a to bi ovo rješenje podrazumijevalo", zaključio je Jovićević.

Bonus video: