Obavještajci ANB-a došli kod Vučinića

Ministarstvo odbrane i dalje ne odustaje od ideje o formiranju zasebne vojno-obavještajne službe, iako im to nije pošlo za rukom u nekoliko navrata
97 pregleda 0 komentar(a)
Boro Vučinić, Foto: Vesko Belojević
Boro Vučinić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 27.11.2011. 10:20h

Dok Ministrastvo odbrane i dalje ne odustaje od formiranje vojno-obavještajne službe, u tom vladinom resoru obavještajne i kontraobavještajne podatke do konačne odluke prikupljaće službenici Agancije za nacionalnu bezbjednost.

Prema sporazumu koji su potpisali Ministarstva odbrane i ANB, resor Bora Vučinića je dužan da prihvati nekoliko pripadnika Agenacije koji će, sve u "cilju postizanja NATO standarda i interoperabilnosti", biti zaduženi za prikupljanje i obradu tajnih podataka od značaja za odbranu, navodi se u drugom godišnjem nacionalnom programu za MAP.

Osnov za takvo rješenje je u aprilu usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ANB, kojim su nadležnosti Agencije proširene i na pitanja "od značaja za odbrambene interese Crne Gore i ispunjenj strateških bezbjednosnih ciljeva i interesa".

Zakonskim rješenjem je definisano da ANB o prikupljenim podacima iz te oblasti izvještava Savjet za odbranu i bezbjednost, kao i ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore.

Agencija je sa Ministarstvom odbrane u julu ove godine potpisala Sporazum o saradnji u oblasti obavještajnih i kontrapobavještajnih poslova, kojim je, između ostalog, uređeno upućivanje predstavnika ANB u Ministarstvo odbrane, čime su “stvorene pretpostavke za uvođenje civilne komponenete i punu koordinaciju rada”.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: