Ulični protesti jedini način za smjenu vlasti, jer slobodni izbori ne postoje

Zar nije u Crnoj Gori opšte nezadovoljstvo životnim standardom? Zar nisu studenti nezadovoljni, zar nam i Evropa ne kaže da u Crnoj Gori ima korupcije i kriminala
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2011. 07:54h

Iako je poziv na proteste radi smjene vlasti vođa nikšićkih željezaraca Janko Vučinić uputio kao predsjednik Glavnog odbora Unije samostalnih sindikata, njegov kolega iz te sindikalne organizacije Zvonko Pavićević smatra da se radi o opravdanom ličnom revoltu.

On tvrdi da Vučinić govori ono što je trebalo drugi da kažu, navodeći da se radi o najboljem sindikalcu u Crnoj Gori. Pavićević smatra da Vučinić nije rekao ništa novo, podsjećajući da je nezadovoljstvo situacijom u zemlji sve veće.

“Zar nije u Crnoj Gori opšte nezadovoljstvo životnim standardom? Zar nisu studenti nezadovoljni, zar nam i Evropa ne kaže da u Crnoj Gori ima korupcije i kriminala i da treba reforma sudstva i tužilaštva. Janko je samo iznio svoj revolt na postojeće stanje u Crnoj Gori, što bi mnogi drugi trebalo da kažu. On je imao hrabrosti sve to da kaže”, rekao je Pavićević.

Nije to poziv na rušenje

Na pitanje koliko je u ovom trenutku opravdan poziv na rušenje vlasti uličnim protestima, Pavićević je kazao da Vučinić poziva sve građane, bez obzira na političku, vjersku ili nacionalnu pripadnost, da daju svoj doprinos kako bi Crna Gora bila slobodna i demokratska:

“On ne poziva na rušenje, on poziva na jednu demokratsku tekovinu. Kad je čovjek nezadovoljan, on treba da iskaže svoje nezadovoljstvo. Tako sam ja shvatio Jankovu poruku”.

Poziv Vučinića na smjenu vlasti i formiranje vlade nacionalnog jedinstva jedini odgovor na trenutno stanje u zemlji. Kovačević je ponovio da je crnogorsko društvo zarobljeno korupcijom, na šta je, kako je kazao, u izvještajima upozorila i Evropska komisija

On smatra da je poziv Vučinića na smjenu vlasti i formiranje vlade nacionalnog jedinstva jedini odgovor na trenutno stanje u zemlji. Kovačević je ponovio da je crnogorsko društvo zarobljeno korupcijom, na šta je, kako je kazao, u izvještajima upozorila i Evropska komisija.

“Suštinski slobodni izbori u Crnoj Gori ne postoje. Zbog toga što su koruptivnim zapošljavanjem i zloupotrebom državnih institucija poput policije, ANB-a, tužilaštva i sudstva, u partijske svrhe izbori unaprijed lažirani u korist DPS-a i njihovih satelita. Jedini način da se stvori mogućnost za demokratski iskorak su štrajkovi i bojkot, uz koordinaciju sa međunarodnim krugovima kojima treba razjasniti da su pravi neprijatelji političke stabilnosti u ovoj zemlji upravo oni koji žele da korupcijom i kriminalom vječno opstanu na vlasti”, kazao je Kovačević “Vijestima”.

Potreban je široki front

Prvi čovjek nikšićkih željezaraca pozvao je ranije na smjenu vlasti uličnim protestima i formiranje vlade nacionalnog spasa, navodeći da je stanje u državi neizdrživo i da građani zbog toga moraju da podignu glas. Vučinić je poručio građanima da se ne plaše “vlasti, bahatih i prejedenih”, navodeći da metlom treba počistiti one koji su se otuđili od naroda.

On je ocijenio da su pojedinici iznad zakona, da se zakoni pišu po mjeri tajkuna dok tužilaštvo i sudovi žmure na problem organizovanog kriminala i korupcije. Slične stavove u svojim kolumnama i javnim nastupima iznosio je i profesor Kovačević, navodeći da se približava vrijeme građanskog bunta i u Crnoj Gori. Kovačević smatra da se promjene ne mogu desiti bez formiranja širokog građanskog fronta.

“Bez fronta koji bi svoj gnijev i snagu demonstrirao uličnim protestima nije moguće napraviti napredak u oslobođanju Crne Gore od kriminalnih interesa koji državne institucije drže kao taoce bahatog i megalomanskog ličnog bogaćenja. Protesti su važni zbog toga što mogu usredsrediti pažnju međunarodnih faktora na to da ova vlada više nema legitimitet”, smatra Kovačević.

Protesti su jedini izlaz, a prelazna vlada jedino rješenje

Sagovornici “Vijesti” smatraju da ulični protesti nijesu ekskluzivitet Crne Gore, podsjećajući da su zbog uličnih protesta nedavno smijenjene vlade u Grčkoj i Italiji. Kada se društvo nađe u bezizlaznoj situaciji, smatra Kovačević, protesti su jedini izlaz, a prelazna vlada jedino rješenje.

“Nedavni sunovrati sa vlasti Berluskonija i Papandreua pokazuju da snažno ispoljeno građansko nezadovoljstvo i te kako može da utiče da se okoštali sistemi privilegija i korupcije sruše i da se otvori prostor za alternative. U skladu sa tim, prelazna vlada mora biti vlada ideja, a ne partija”, smatra Kovačević.

I Pavićević smatra da je vlada nacionalnog spasa normalan vid rješavanja nagomilanih problema. On ističe da u takvim zahtjevima nema radikalizma.

“Pogledajte Grčku, Italiju i Španiju, jer to je bio jedan od izlaza. Da li je to kod nas izlaz ili nije, to je stvar o kojoj se može pričati. U tome nema nikakvog radikalizma i ničeg lošeg. Janko je iznio stav kako bi se moglo izaći iz ove društvene, ekonomske, pa i moralne krize u Crnoj Gori”.

Galerija

Bonus video: