Đukanović: Političkim miševima treba deratizacija

Deratizacija je francuska riječ, a po Leksikonu stranih riječi i izraza autora Milana Vujaklije znači ubijanje pacova i miševa
233 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2011. 19:55h

Lider DPS-a Milo Đukanović kazao je da je priča o “sanaderizaciji” u Crnoj Gori izraz političke gluposti onih ljudi koji su “očigledno inferiorni i bez ideja kako ostvariti svoje ciljeve”, u namjeri da promijene vlast.

Poručio je i da tu priču plasiraju “politički miševi” kojima je potrebna “prije svega deratizacija, umjesto sanaderizacije”.

“Pa pokušavaju da se ogledaju na neka druga iskustva. Jednog dana je to 'sanaderizacija', a drugi 'gadafizacija' i tako dalje. Sve to skupa govori da je riječ o prilično nedoraslim političkim osobama, ja bih rekao poltičkim miševima, kojima je potrebna, prije svega deratizacija, umjesto sanaderizacije”, poručio je Đukanović, nakon razgovora sa predsjednikom Srpske napredne stranke Tomislavom Nikolićem, koji je danas posjetio i kolege iz Nove.

Deratizacija je francuska riječ, a po Leksikonu stranih riječi i izraza autora Milana Vujaklije znači ubijanje pacova i miševa.

DPS još snažnije dominira

On je istakao da misli da je riječ “o jednoj priči koju smo u raznim formama puno puta čuli”, a koja, kako je uvjeren, nije imala nikakvog odraza na ono što je stanje političkog javnog mnjenja u Crnoj Gori.

“DPS zajedno sa partnerima još snažnije danas dominira na političkoj sceni, nego prije nekoliko godina, kada smo se još jednom potvrdili u političkom procesu. To je nešto što će prije ili kasnije naše političke kritičare i političke protivnike natjerati da se okrenu suštinskom problemu, a to je da identifikuju svoje slabosti, da pokušaju to da poprave, da vide što su slabosti vlasti, da iskoriste pogodnosti koje im rađaju objektivne teškoće, kao što je kriza danas u Evropi i da pokušaju da se sa tim kvalitetima preporuče za ostvarivanjne cilja koji imaju, a to je osvajanje vlasti”, rekao je Đukanović.

Njegovi kritičari, rekao je Đukanović, se “ugledaju na priče iz susjedstva ili sa daljih meridijana”

Njegovi kritičari, rekao je on, to “još ne rade”, već se “ugledaju na priče iz susjedstva ili sa daljih meridijana”.

“A to je na korist naše koalicije, koja samim tim ima lošiju konkurenciju, ali na štetu demokratije u Crnoj Gori. Nama je potrebna jaka opozicija, koja će nam biti stvarni takmac, koja će voditi ka logičnoj, redovnoj i demokratskoj promjeni vlasti, sada za godinu, dvije, tri ili pet”, rekao je Đukanović.

Bez komentara o kandidaturi Vujanovića

Komentarišući mogućnost da se Filip Vujanović po treći kandiduje za predsjednika Crne Gore, Đukanović je kazao da tako nešto nije nigdje pročitao, te da je aktuelni predsjednik ima još gotovo godinu i po do isteka mandata.

“Nemam nikakav komentar. Dobro je što je on usredsređen da odgovorno obavlja mandat predsjednika. U susret sljedećem ciklusu ako bude potrebe sagledaćemo pravnu dimenziju tog problema, a svakako ćemo sagledati i političku dimeziju u okviru DPS-a i kandidovati čovjeka koji će imati najviše šansi da predstavlja Crnu Goru i u sljedećih pet godina”, istakao je Đukanović.

Koalicija satkana od međusobnog razumijevanja

Govoreći o otvorenim neslaganjima i sve izraženijim medijskim prepucavanjima između Vujanovića i predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića, Đukanović je rekao da koalcija DPS-SDP, iako satkana od “međusobnog razumijevanja i posvećenosti nacionalnim interesima”, nikada nije bila lišena razmimoilaženja koja se katkada pojave.

“Sada su aktuelne razlike u određenim stanovištima između Vujanovića i Krivokapića. To nije nešto što treba izdizati na nivo državnog problema. Koalicija je stabilna, usredređena na strateške interese i ja vjerujem da će odgovorni ljudi, kakvi su osvjedočeno Vujanović i Krivokapić, naći načina da u demokratskom dijalogu konstatuju svoja razlikovanja i da uprkos tome nastave da djeluju u interesu države”, zaključio je Đukanović.

Bonus video: