Nikolić: Nema boljih partnera od Srbije i Crne Gore

"Crna Gora je priznala nezavisnost Kosova, a to su učinile i 22 članice EU. Treba li da prekinemo da razgovaramo i sa njima", rekao je Nikolić
64 pregleda 0 komentar(a)
Toma Nikolić, Aleksandar Vučić, Andrija Mandić, Foto: Savo Prelević
Toma Nikolić, Aleksandar Vučić, Andrija Mandić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.11.2011. 14:24h

Crna Gora je država sa kojom bi Srbija trebala najtješnje da sarađuje i dvije zemlje ne treba da su razdvojene zato što se političari ne vole, rekao je predsjednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić.

On je tokom današnje posjete kolegama iz Nove srpske demokratije kazao da boljih partnera za Srbiju nema od Crne Gore i obrnuto.

"Mi ovdje u Crnoj Gori imamo samo prijatelje. Ko svoje građane ne razdvaja na građane prvog i građane drugog reda biće dobri saradnici Srpskoj naprednoj stranci. NAš i program Nove nije suprostavljen i naš cilj je da obje zemlje budu u Evropskoj uniji", rekao je Nikolić.

Domaćin Andrija Mandić kazao je da je interes Nove da dođe do promjene vlasti u Crnoj Gori navodeći da su Nova i Srpska napredna stranka prijateljske stranke

Na pitanje da li su Srbi manjinski narod i kako može da ima sastanak sa Demokratskom partijom socijalista, strankom koja je priznala nezivisnost Kosova Nikolić je kazao "ako Nova i Srbi žele da se bore za svoj status da nisu manjina onda imaju našu podršku".

"Crna Gora je priznala nezavisnost Kosova, a to su učinile i 22 članice EU. Treba li da prekinemo da razgovaramo i sa njima", rekao je Nikolić.

On će se oko 14 časova sastati i sa čelnicima DPS-a, a potvrdio je da će imati razgovore i sa partijskim rukovodstvom SNP-a.

Nikolić nije znao da odgovori da li će razgovarati sa bivšim ili sadašnjim premijerom, odnosno Milom Đukanovićem ili Igorom Lukšićem.

"Zašto ne pričati sa čovjekom koji je prvi u Crnoj Gori", rekao je Nikolić aludirajući na Đukanovića.

Domaćin Andrija Mandić kazao je da je interes Nove da dođe do promjene vlasti u Crnoj Gori navodeći da su Nova i Srpska napredna stranka prijateljske stranke.

"Trudimo se da odnosi dvije zemlje budu bolji i da zaboravimo loša iskustva", rekao je Mandić.

Unaprijediti regionalnu saradnju

Regionalna saradnja mora se zasnivati na promovisanju parlamentarne i unapređenju uloga nacionalnih skupština i poslanika u procesu evropskih integracija, ocijenjeno je na sastanku predstavnika Socijalističke narodne partije (SNP) i Srpske napredne stranke (SNS).

Iz SNP-a je saopšteno da je na sastanku, rukovodstvo te stranke upoznalo zvaničnike SNS-a sa problematikom sprovođenja Zakona o crnogorskom državljanstvu.

"Odnosno teškoćama sa kojima se svakodnevno suočava veliki broj građana Crne Gore koji ima državljanstvo Srbije u postupku rješavanja svojih građanskih stanja, želeći pri tom da zadrže državljanstvo Republike Srbije, kao i sa problemima državljana Srbije koji imaju imovinu u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Na sastanku je ocijenjeno da se u narednom periodu treba fokusirati na zaštitu građana od bilo kojih oblika diskriminacije.

Na sastanku su učestvovali predsjednik SNS-a Tomislav Nikolić i njegov zamjenik Aleksandar Vučić, kao i član Predsjedništva stranke, Predrag Mikić.

SNP su predstavljali potpredsjednik Neven Gošović, predsjednik Kluba poslanika Aleksandar Damjanović, sekretar Izvršnog odbora Snežana Jonica i predsjednik Opštinskog odbora u Podgorici, Velizar Kaluđerović.

Bonus video: