Ministri i poslanici u borbi za Podgoricu

Devet izbornih lista učestvuje u trci za vlast u glavnom gradu. Izbori 27. maja i u Šavniku, Žabljaku, Baru, Plavu, Pljevljima, Rožajama, Danilovgradu, Bijelom Polju, Kolašinu i Golubovcima
153 pregleda 19 komentar(a)
DPS predaja izborne liste Podgorica, Foto: Luka Zeković
DPS predaja izborne liste Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.05.2018. 06:29h

Devet izbornih lista će učestvovati na lokalnim izborima u Podgrorici koji se održavaju 27. maja, od čega osam lista čine političke partije, a jednu grupa građana. Osim u Podgrici, izbori se 27.maja održavaju i u Šavniku, Žabljaku, Baru, Plavu, Pljevljima, Rožajama, Danilovgradu, Bijelom Polju, Kolašinu i Gradskoj opštini Golubovci, a sinoć je istekao rok za predaju lista.

Na izborima u Podgorici učestvuje velika koalicija Demokratske partije socijalista (DPS), Bošnjačke stranke, Demokratske unije Albanaca (DUA), Liberalne partije, Crnogorske i Pozitivne Crne Gore, koju predvodi Ivan Vuković, kao i koalicija Demokratskog fronta (DF) i Socijalističke narodne partije (SNP) na čijem je čelu Slaven Radunović. Koaliciju “Građanski savez za promjene”, koju čine Socijaldemokratska partija (SDP) i Demos prevodi Ivan Vujović, savez Demokrata i Građanskog pokreta URA na čijem je čelu Vladimir Čađenović, Socijaldemokrate (SD) koje predvodi Đorđije Suhih, Ujedinjena Crna Gora sa nosiocem Danilom Jokićem. Na čelu liste Prave Crne Gore je Vladislav Dajković, Albanske Alternative Nik Đeljošaj dok će listu grupe građana “Pobjednik od riječi” predvoditi Saša Mijović.

Osim Vukovića, koji je profesor na Fakultetu političkih nauka, na listi su i ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulovići ministarka ekonomije Dragica Sekulić, kao i najmlađi poslanik u crnogorskom parlamentu Miloš Nikolić. Na listi iza Vukovića su aktuelni gradonačelnik Slavoljub Stijepović, predsjednik podgoričkog odbora Vladan Vučelić, pomoćnik u ministarstvu ekonomije Radosav Babić, direktorka gimnazije “Slobodan Škerović” Zoja Bojanić-Lalović, zamjenik gadonačelnika Časlav Vešović kao i poslanici Mihailo Anđušići Nikola Rakočević. Bošnjačka stranka ima dva predstavnika na listi a DUA, Pozitivna, Crnogorska i LP po jednog.

Vuković je kazao da Podgorica svakog dana sve više podsjeća na moderne evropske metropole.

“Naša Podgorica je glavni grad nezavisno međunarodno priznate države Crne Gore, koja nastoji da se profiliše kao jedna od vodećih svjetskih turističkih destinacija, koja je odnedavno država članica NATO saveza, i koja će u bliskoj budućnosti, sasvim sam siguran postati i dio Evropske unije“, kazao je Vuković, navodeći da su to činjenice na koje politička konkurencija često zaboravlja.

Poslanik DF Slaven Radunović smatra da nije strašno što opozicija izlazi u više kolona, navodeći da će koalicija koju predvodi postati dominantni dio nove vlasti.

“Nemoguće je da sami osvojimo vlast. Očekujemo vlast sa kolegama iz opozicije, da sa njima nakon 27.maja oformimo novu gradsku vlast po demokratski utvrđenim standardima. Najgore što može da nam se desi je da kampanju provedemo u međusomoj svađi i demotivaciji naših birača. Treba da motivišemo slobodne ljude Podgorice. Treba da se suzdržimo od grubih napada. Ja neću reagovati na udarace ispod pojasa. Svi sa naše liste razmišljaju u tom pravcu”, poručio je Radunović.

Nosilac liste “Građanskog saveza za promjene”, Ivan Vujović rekao je da su Podgorici potrebne autentične građanske a ne partijske promjene. Među građanskim predstavnicima na listi su ministar poljoprivrede u vladi izbornog povjerenja Budimir Mugoša kao i direktorica Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević.

“Ovo zato što politika postoji da bi služila građanima, a ne partijama i privilegovanim pojedincima. Građanski savez za promjene želi da vodi takvu politiku koja će podsticati slobodni duh građana koji će znati da oni biraju vlast i da ta vlast mora da polaže račune građanima“, kazao je Vujović, dok je Tina Dimić Raičević iz Demosa kazala da Građanski savez za promjene može probuditi Podgoričane.

Nosilac liste “Pobjednik od riječi”, Saša Mijović, kazao je da na izborima učestvuje zbog “potpune nezainteresovanosti partija za rješavanje egzistecijalnih pitanja građana”.

Na lokalnim izborima u Baru učestvovaće 11 izbornih lista među kojima su lista Demokratske partije socijalista, koju predvodi aktuelni potpresjdnik Opštine Dušan Raičević. Na izborima učestvuje i lista “Biram Bar”, na čijem je čelu Radomir Novaković Cakan, Socijaldemokrate koje vodi Mićo Orlandić i koalicija Demokrata i pokreta URA na čijem je čelu Dragan Tufegdžić. na čelu liste SDP-a je Dragan Vojvodić, Prave Crne Gore Boško Čarmak dok Nada Marstijepović prevodi grupu građana “Reforma”. Za odbornička mjesta u Baru se bore i koalicija Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije (SNP), Bošnjačka stranka, Demokratski savez i Demos.

Na izborima u Kolašinu učestvovaće Demokrate koje predvodi Vladimir Martinović, grupa birača “Šule i Mikan s građanima za Kolašin”, čiji je nosilac liste Milan Đukić i Ujedinjena Crna Gora na čijem je čelu Novica Dragojević. U tom gradu listu Socijaldemokrata predvodiće Nikola Medicinal, dok je na čelu liste DPS-a Milisav Bato Bulatović a izbornu listu Socijaldemokratske partije prevodi aktualna gradonačelnica Željka Vuksanović.

Front u Pljevljima podijeljen zbog Milana Lekića

Demokratski front neće jedinstveno nastupiti na lokalnim izborima u Pljevljima, već će Nova srpska demokratija i Pokret za promjene nastupiti u koaliciji sa Socijalističkom narodnom partijom, dok će nosilac liste biti Milan Lekić.

Demokratska narodna partija Milana Kneževića i Pokret za Pljevlja na izbore izlaze u koaliciji sa Pravom Crnom Gorom, a nosilac liste je Vladislav Bojović.

Glavni razlog nejedinstva u DF je predlog da Lekić bude nosilac liste u Pljevljima.

“Nepremostiva prepreka bila je namjera i odluka jednog čovjeka da po principu “treća sreća”, ponovo bude nosilac liste, iako je već dva puta to bio bezuspješno. Sve smo učinili da se nađe adekvatna politička ličnost koja bi bila prihvatljiva za sve koalicione partnere i koja bi predstavljala novo političko lice u Pljevljima i Crnoj Gori. Željeli smo da to bude mlađi čovjek sa novim idejama i nepotrošenom političkom biografijom. Vjerujemo da će tu novu snagu i sveže političke ideje našoj koaliciji donijeti Prava Crna Gora i njen lider, gospodin Marko Milačić. Na tragu takve ideje dogovorili smo se da nosilac liste naše koalicije u Pljevljima bude Vladislav Bojović”, navode u koaliciji koja nastupa pod sloganom “Za spas Pljevalja”.

Na izborima u Pljevljima učestvuje i izborna lista DPS-BS-SD, koju predvodi Mirko Đačić, Socijaldemokratska partija na čijem je čelu Adnan Hadžiosmanović i Demokrate koje predvodi Milojica Tešović.

Đeljošaj: Nema rasipanja albanskih glasova u Podgorici

Nosilac liste Albanske alternative u Podgorici Nik Đeljošaj pozdravio je odluku Demokratskog saveza da ne učestvuje na lokalnim izborima u Glavnom gradu, navodeći da će to spriječiti raspipanje glasova Albanaca. Čelnici Demokratskog saveza ranije su odbili poziv AA da ih pdorže na lokalnim izborima.

“Iako razumijemo razloge zbog kojih nisu dali javnu podršku AA, smatramo da neizlazak na izbore jeste podrška. Spriječavanjem rasipanja glasova veće su nam šanse za osvajanje odborničkog mandata u Podgorici. Nadam se da ćemo do 28. maja imati jasniju političku situaciju i očekujem saradnju. Biću prvi koji će se za nju zalagati”, kazao je on.

AA je jedina albanska partija koja na izborima u Podgorici nastupa samostalno, dok je DUA dio koalicije koju predvodi DPS.

Kalač vodi DPS u Rožajama, Smolović u Bijelom Polju

Izbornu listu DPS-a u Rožajama predvodiće Bećir Kalač, dok je na listi Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović. Na izborima u Rožajama učestvuje i SDP, Socijaldemokrate, Demokrate, URA, PzP, kao i Stranka pravde i pomirenja Hazbije Kalača.

Na čelu liste DPS-a u Bijelom Polju je Petar Smolović, dok će tu partiju na Žabljaku predvoditi Veselin Vukićević, Golubovcima Dušan Radonjić, a u Plavu Šefket Jevrić. Izbornu listu DF-SNP u Plavu predvodiće poslanik Milun Zogović, SDP-a Medo Markišić, BS-a Damir Gutić, SD-a Omer Mehmedović.

Bonus video: