Ohrabrenje

Merkelina CDU branila Crnu Goru u Bundestagu

Konačna odluka uslijediće 2. decembra. Očekujem da će Crna Gora od Bundestaga dobiti zeleno svjetlo za otpočinjanje pregovora, ne vidim zašto bi bilo drugačije
1 komentar(a)
Ažurirano: 22.11.2011. 07:55h

Radna grupa za evropske poslove njemačkog Bundestaga dala je juče pozitivno mišljenje za početak pregovora sa Crnom Gorom o članstvu u Evropskoj uniji (EU).

Viši savjetnik za spoljnu politiku Hans Joakim Falenski kazao je juče “Vijestima” da je tokom rasprave o Crnoj Gori bilo i kritičkih osvrta pojedinih parlamentaraca.

“Čula su se različita mišljenja. Pojedine kolege su imale stav da je za Crnu Goru još rano da dobije datum, da je neophodno još reformi. Međutim, izvjestilac njemačke vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Peter Bajer je argumentovano izložio stav da je Crna Gora prilično napredovala i da treba da počne pregovore već naredne godine, što je i uticalo na to da Radna grupa da pozitivno mišljenje”, kazao je Falenski.

"Očekujem da će Crna Gora od Bundestaga dobiti zeleno svjetlo za otpočinjanje pregovora, ne vidim zašto bi bilo drugačije”, rekao je Falenski

“Parlamentarni odbori bi o tome trebalo da se izjasne 30. novembra. Konačna odluka uslijediće 2. decembra. Očekujem da će Crna Gora od Bundestaga dobiti zeleno svjetlo za otpočinjanje pregovora, ne vidim zašto bi bilo drugačije”, rekao je Falenski.

Bajer je, tokom zvanične posjete Crnoj Gori, početkom decembra izrazio očekivanje da će Bundestag podržati dobijanje datuma pregovora. On je, tada, upoređujući situaciju koju je u Crnoj Gori vidio tokom prošlogodišnje posjete, izjavio da su “crnogorske institucije mnogo profesionalnije, zakoni kvalitetni i usklađeni sa evropskom legislativom, zbog čega Vlada mora uložiti dodatne napore kako bi se propisi dosljedno primjenjivali”.

O početku pregovora Crne Gore sa EU danas će raspravljati i holandski parlamentarci. Poslanik holandskog parlamenta Hari van Bomel izjavio je ranije da ne bi trebalo da bude problema sa crnogorskim datumom pregovora, te da će “pitanju Srbije vjerovatno biti posvećena veća pažnja, jer je Crna Gora napravila značajne pomake u reformama”.

Preporučujemo za Vas