Kompanija Booster: Kosovac nam nije dao posao

Incident se na žalost desio, ali kompanija Booster ne bježi od odgovornosti, ukoliko ona bude dokazana na sudu
177 pregleda 0 komentar(a)
Vir, Foto: Savo Prelević
Vir, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.11.2011. 09:18h

Povodom teksta u jučerašnjim “Vijestima”, pod naslovom “U generale preko reda”, reagovao je izvršni direktor kompanije “Booster” Aleksandar Minić:

“U članku novinarke Tomović navedeno je, između ostalog, da je jedan od razloga nepotpisivanja saglasnosti o unapređenju pukovnika Kosovca od strane šefa parlamenta Ranka Krivokapića, njegova posebna zainteresovanost o „navodnoj bliskosti s kompanijom Booster“ čije je „poslovanje puno kontroverzi“.

Ukoliko se izjava o „ kontroverznosti“ u poslovanju odnosi na eksploziju koja se desila na Viru, napominjemo je da je utvrđivanje odgovornosti za taj nemili događaj još u redovnoj sudskoj proceduri. Incident se na žalost desio, ali kompanija Booster ne bježi od odgovornosti, ukoliko ona bude dokazana na sudu.

U svojoj osnovnoj djelatnosti imamo sve neophodne dozvole, u potpunosti poštujemo sve zakonske norme, uredno izmirujemo sve obaveze prema državi, inspekcijski nalazi svih državnih službi su uredni i ne vidimo ni jedan jedini razlog za iznošenje takvih paušalnih ocjena o navodnoj „kontroverznosti“.

Pored proizvodnje i prometa privrednog eksploziva, naša kompanija je registrovana i za uništavanje viškova naoružanja. Do sada smo, pored uništavanja viškova naoružanja Ministarstva odbrane, učestvovali u akcijama izuzimanja i uništavanja nađenih neeksplodiranih projektila na cijeloj teritoriji Crne Gore, kao i izvađenim eksplozivnim sredstvima iz našeg podmorja.

U uništavanje viškova naoružanja Ministarstva odbrane uključeni smo preko američkih kompanija koji su bili izvođači u ovom poslu, a ne preko Ministarstva odbrane, ili bilo kog službenika iz tog Ministarstva.

Naime, procedura je sljedeća: Vlada SAD odobrava sredstva za ovaj projekat i dodjeljuje posao američkoj kompaniji koja je izvođač (EOD Solutions, a kasnije Sterling). Američka kompanija, na osnovu sagledavanja kapaciteta, mogućnosti kao i ponuda naših kompanija (crnogorskih) bira podizvođača ( u prethodnom ugovoru to je bila naša kompanija).

Ministarstvo odbrane u ovom poslu potpisuje Tehnički sporazum sa Vladom SAD i obavezuje se da će izvođaču (američkoj kompaniji) obezbjeđivati logističku podršku (transport i obezbjeđenje naoružanja itd).

Kao što možete zaključiti, Ministarstvo odbrane ne može uticati na izbor domaće kompanije kojoj će strani izvođač dodijeliti posao, tako da je izjava o navodnoj „bliskosti“ pukovnika Kosovca ili bilo kog službenika Ministarstva, sa kompanijom Booster, zaista neozbiljna i krajnje tendenciozna.

Zbog veoma čestih špekulacija u vezi sa temom uništavanja viškova naoružanja, pozivamo novinarku Tomović da se uvidom u našu dokumentaciju uvjeri u tačnost naših tvrdnji”.

Odgovor “Vijesti” u sjutrašnjem broju

Bonus video: