Sindikat: Vučinić unapređuje one što ih čeka suđenje

Smatramo neprihvatljivim, nezakonitim, nečasnim i nemoralnim da se redovno, a pogotovo ne vanredno, unapređuju oficiri protiv kojih se vodi zvanična istraga
0 komentar(a)
pistolj, boro vucinic, Foto: Vlada Crne Gore
pistolj, boro vucinic, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 21.11.2011. 19:36h

Sindikalna organizacija Vojske Crne Gore (SOVCG) protestovala je zbog namjere ministra odbrane Bora Vučinića da se u čin komodora, odnosno generala unaprijede aktuelni komandant Mornarice Rajko Bulatović, v.d. načelnik štaba Generalštaba VCG, pukovnik Zoran Lazarević i pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse, pukovnik Rifet Kosovac.

„Smatramo neprihvatljivim, nezakonitim, nečasnim i nemoralnim da se redovno, a pogotovo ne vanredno, unapređuju oficiri protiv kojih se vodi zvanična istraga zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela (Lazarević i Bulatović), oficira koji ne ispunjavaju više zakonskih uslova za unapređenje u viši čin, i oficira koji svjesno krše zakonske odredbe i prava koja se odnose na sindikalni rad i organizovanje“, saopštio je predsjednik SOVCG Nenad Čobeljić.

On smatra da je ovakav potez Vučinića „i svojevrstan pritisak na organe sudske vlasti“ pred kojima se vode krivični postupci protiv niza visokih oficira VCG, među kojima i Lazarevića i Bulatovića.

Čobeljić je rekao da se nastavlja praksa unapređivanja oficira koji nemaju zakonsku osnovu za viši čin, kao što je „to nedavno bio slučaj sa aktuelim komandantom Logističke baze, pukovnikom Ramizom Pejčinovićem“, koji danas “vraća dugove otvorenom i drastičnom antisindikalnom diskriminacijom”.

Bonus video: