Kriminal sprečava održivost Crne Gore

Većina u Bundestagu ima zahtjeve za njemačku Saveznu vladu i crnogorske vlasti, a jedan od njih se tiče slobode medija i izražavanje
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2011. 09:23h

Vladajuća koalicija u njemačkom parlamentu, koju čine poslanički klubovi CDU-CSU i FDP predložila je juče da se u decembru da zeleno svjetlo Crnoj Gori za početak pregovora sa Evropskom unijom, pod uslovom da crnogorska vlast obezbijede održivu primjenu donijetih i uspostavljenih reformi.

Međutim, većina u Bundestagu ima zahtjeve za njemačku Saveznu vladu i crnogorske vlasti, a jedan od njih se tiče slobode medija i izražavanja, gdje njemački parlamentarci od svoje izvršne vlasti traže da se založe da Crna Gora što prije istraži i procesuira prijetnje i napade na poslenike javne riječi.

Takođe, CDU-CSU i FDP ističu da Savezna vlada treba da “obezbijedi da se odmah na početku pregovaračkog procesa otvore poglavlja 23 (sudstvo i osnovna prava) i 24 (pravda, sloboda i bezbjednost) koja do kraja pregovora moraju ostati otvorena: “Akcioni planovi koje je EK predložila, kad su u pitanju ova poglavlja, moraju dobiti jasne ciljeve i jasne datume, što je preduslov za otvaranje novih poglavlja.

EK mora redovno da izvještava o realizaciji ovih akcionih planova i to posebno, kao dodatak godišnjem izvještaju o napretku”.

Iako, kako ocjenjuju, postoje prvi bitniji uspjesi, njemački parlamentarci smatraju da korupcija i organizovani kriminal ostaju jedan “razgranati” problem koji sprečava održivi razvoj Crne Gore...

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: