kriv je roćen

NOVA: Neće biti lobiranja za datum pregovora sa EU

Radunović je optužio ministra Milana Roćena da je “sabotirao Skupštinu i njenu međunarodnu aktivnost”
0 komentar(a)
Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.11.2011. 08:58h

Delegacija poslanika koja je trebalo da posjeti članice EU, kako bi lobirali da Crna Gora na samitu šefova država i vlada Unije 9. decembra dobije datum pregovora, najverovatnije neće otputovati u svoju misiju, jer do juče, nakon nedjelju dana, nije stigao nikakav zvaničan dopis iz Ministarstva vanjskih poslova, koje je trebalo da organizuje put, kazao je “Vijestima” poslanik Nove Slaven Radunović.

Optužujući ministra Milana Roćena da je “sabotirao Skupštinu i njenu međunarodnu aktivnost”, tako što od prošlog petka Kolegijumu predsjednika nije dostavio odgovor na zahtjev da se organizuje put u holandski parlament, Radunović je istakao da je “Roćen pokazao da mu nije stalo da Crna Gora dobije datum pregovora”.

“Ovih sedam, osam dana se pričalo ko će putovati da bi danas na kolegijumu bilo rečeno da iz Ministarstva uopšte nijesu odgovorili. To znači da je Roćen sabotirao parlament i našu međunarodnu aktivnost i pokazao ili da mu nije stalo da Crna Gora dobije datum, u onom kapacitetu u kojem govori, jer ima razloge za to, ili ne želi da, makar u najmanjem procentu, dijeli zasluge za dobijanje datuma pregovora”, rekao je Radunović.

Ponižavanje poslanika

Ocjenjujući Roćenov gest kao “nečuven prema svom parlamentu u kojem je i sam izabran”, Radunović je rekao da se “nije desilo da neko na taj način ponizi poslanike”.

“Očigledno je da putovanja neće biti, jer u utorak odlučuje parlament Holandije, a mi u petak popodne nemamo ni odgovor od ministarstva da li su voljni da nas prime u holanskom parlamentu. Pitao sam predsjednika Ranka Krivokapića da li je dobio ikakav zvaničan odgovor, ali je on rekao da nije. S obzirom na to da slijedi vikend, bilo je nelogično i bespredmetno da raspravljamo o sastavu delegacije”, rekao je Radunović, ocjenjujući da je Roćen “preuzeo preveliki rizik na sebe”, poručujući da to neće proći nekažnjeno.

On je rekao da će Roćen biti jedan od krivaca ukoliko se desi da holandski parlament odbije da se Crnoj Gori odobri datum početka pregovora sa EU.

Mislio sam da treba da idu sve partije

Pojašnjavajući zašto je “kumovao” ideji da poslanički klubovi delegiraju svoje poslanike koji će putovati da bi lobirali, Radunović je kazao da mu je bila namjera da se pokaže da u Crnoj Gori postoji “nepodijeljena želja svih da dobijemo datum”.

“A najbolji dokaz za to bio bi da u delegaciji budu svi članovi poslaničkih klubova. Iz razloga racionalnosti tražio sam da obavezno idu predsjednik i potpredsjednik parlamenta, da onda oni budu predstavnici svojih partija, kako bi se ostavila mogućnost da poslanici iz manjih klubova, kao što su BS i albanske partije, dobiju mogućnost da budu u delegaciji”, zaključio je Radunović.

Radunović je na taj način izazvao revolt svih članova Odbora za međunarodne odnose, pa i Gorana Danilovića iz svoje partije, koji su smatrali da je parlamentarna diplomatija posao članova Odbora.

Preporučujemo za Vas