Roćen smanjuje platu svim ambasadorima

Ambasadori u evropskim državama ostaće bez oko 450 eura mjesečno, dok će plate njihovih kolega u zemljama regiona biti manje za oko 370 eura
145 pregleda 0 komentar(a)
Ljubiša Stanković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ljubiša Stanković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.11.2011. 08:55h

Plate ambasadora i osoblja u diplomatskim predstavništvima Crne Gore u inostranstvu biće smanjene za 10 odsto, čime se planira ušteda od 500.000 eura godišnje, saznaju “Vijesti” u Vladi.

To znači da će ambasadori u evropskim državama primati u prosjeku 450 eura manje mjesečno, dok će plate njihovih kolega u zemljama regiona biti manje za oko 370 eura.

Ministarstvo vanjskih poslova se na smanjenje plata ambasadorima i njihovim saradnicima odlučilo zbog odluke Vlade da umanji budžetske izdatake na diplomatsku mrežu. Predlogom budžeta za narednu godinu, za crnogorska predstavništva u inostranstvu planirano je 10,7 miliona eura, što je 700.000 manje nego ove godine.

Za plate i doprinose diplomatama predviđeno je pet miliona eura, što je skoro 600.000 manje nego u prošlogodišnjem budžetu.

Generalni sekretar MVP-a Mirsad Bibović tvrdi da je smanjenje plata ambasadorima samo jedna od opcija i da će se o tome odlučivati u narednom periodu.

Primaju i po 4 puta više od ministara

Crnogorske diplomate svakako će ostati najplaćeniji uposlenici MBVP-a jer su plate većine zaposlenih u tom ministarstvu najmanje 10 puta manje od diplomatskih. Plata ministra je 1.179 eura, a ambasador u Vašingtonu Srđan Darmanović mjesečno zarađuje 4.791 eura.

Njegov kolega u Njemačkoj Vladimir Radulović prima 4.600, dok ambasador u Lonodonu Ljubiša Stanković mjesečno zarađuje 4.000 eura.

Za razliku od njihovih, plata ambasadora Crne Gore u Beogradu Igora Jovovića je 3.700, dok predstavnik Crne Gore u Sarajevu Dragan Đurović mjesečno zarađuje 3.754 eura.

Iako je predlogom budžeta za 2012. godinu, predviđeno da taj vladin resor na evropske integracije potroši 612.000 eura, Bibović tvrdi da to neće uticati na saradnju ministarstva sa evropskim institucijama.

Priznajući da će, u godini kada Crna Gora očekuje pregovore sa Briselom, ministarstvo imati 29.000 eura manje za program “evropske integracije”, Bibović je istakao da i ostala ministarstva dijele obavezu integracija.

“To neće imati negativan efeket jer je pripajanjem Ministarstva za evropske intergracije Ministarstvu vanjskih poslova postignut efektat smanjenja administrativnih troškova za više od 40 odsto na godišnjem nivou.

Osim toga, obaveze koje se odnose na proces evropskih integracija su diverzifikovane na više ministarstava, koja su za ove aktivnosti planirale sredstva u svojim budžetima”, kazao je Bibović.

Bonus video: