File: EK prati slučaj Komnenić i pravosuđe Crne Gore

File je u pismu rekao da Komisija ne kometariše pojedine slučaje, ali da Komisija pomno prati situaciju u pravosuđu u Crnoj Gori kao kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2011. 15:07h

Štefan File, komesar Evropske komisije za proširenje, rekao je u pismu Radiju Slobodna Evropa povodom zatvorske kazne za klevetu Petru Komnenniću, novinaru RSE, nedjeljnika "Monitor" i televizije "Vijesti", da će Komisija nastaviti pratiti ovaj slučaj kao i primjenu evropskih standarda u pravosudnoj praksi u Crnoj Gori.

Vijeće Osnovnog suda u Podgorici je, podsjeća RSE, prošlog mjeseca Komnenićevu novčanu kaznu od 3.000 eura zbog klevete preinačilo u kaznu od četiri mjeseca zatvora. Presuda za klevetu je pravosnažna, a Komnenić se žalio na odluku o preinačenju kazne.

Komnenić je ranije proglašen krivim zbog autorskog članka u magazinu "Monitor" u kojem je iznio podatke i izjave o tajnom nadzoru sudija Višeg suda u Podgorici čime je potvrđeno donošenje odluke o primjeni tih nezakonitih radnji.

Novinar RSE Petar Komnenić osuđen je na kaznu zatvora od četiri mjeseca zbog klevete.

​​File je u pismu, koje je u njegovo ime poslao savjetnik Andri Kesteris, rekao da Komisija ne kometariše pojedine slučaje, pogotovo ali da Komisija pomno prati situaciju u pravosuđu u Crnoj Gori kao kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji.

"Komisija pomno prati situaciju u Crnoj Gori; u svom Izvještaju o napretku od 12. oktobra pozitivno je ocijenila razvoj u ovoj oblasti posebno naglašavajući punu dekriminalizaciju defamtion and libel i instrukcije date crnogorskim sudovima da primjenjuju praksu Evropskog suda za ljudska prava," rekao je File.

"Službe komisije će pomno pratiti primjenu ovih mjera i razvoj drugih događaja u ovoj oblasti, uključujući i ovaj slučaj," dodao je komesar.

"Želim vas uvjeriti da Evropska komisija posvećuje punu pažnju slobodi izražavanja, temeljnom pravu zaštićenom međunarodnim zakonima i ključnom elementu pluralističke demokratije. Visoki standardi za zaštitu novinara moraju postojati u svim zemljama, posebno u onim koje teže članstvu u Evropskoj uniji," stoji u pismu.

Nevladine organizacije koje se bave medijskim slobodama, novinari i intelektualci u Crnoj Gori i šire podržali su Komnenića i tražili poništavanje presude.

Galerija

Bonus video: