SDP i DPS sistemski kontrolišu i profesore na Univerzitetu

Suština je uvući profesore u partijske strukture nudeći im napredovanje i dodatnu zaradu preko raznih projekata i vrbovati sposobne studente
175 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2011. 08:26h

Podatak da vlast nastoji da kontroliše Studentski parlament, s obzirom na to da je predsjednik te studentske organizacije Petar Golubović član SDP-a, samo je jedan od pokazatelja da je skoro kompletno visoko školstvo u rukama vladajućih stranaka.

Čak i letimičan pregled rukovodeće strukture u rektoratu i na fakultetima daje sliku vladajućih partija koje šire uticaj preko profesorskih kabineta i amfiteatara, kao i preko svojih ministarstava, uprava, zavoda, agencija...

Suština je uvući profesore u partijske strukture nudeći im napredovanje i dodatnu zaradu preko raznih projekata i vrbovati sposobne studente.

Godinama unazad nezvanične informacije iz vladajućih krugova govore da je prilikom formiranja koalicije neformalno definisano da Ministarstvom prosvjete rukovode kadrovi DPS-a, a da je SDP-u “na raspolaganje” dat državni Univerzitet.

Dobro upućeni u prilike na Univerzitetu tvrde da su u manjini aktuelni dekani sa partijskom knjižicom, ali da oni, koji je nemaju, podržavaju SDP.

Preko partije do funkcije

To je slučaj i sa rektorom Predragom Miranović, za koga kolege tvrde da je simpatizer SDP-a, dok je prorektor Zdravko Uskoković član te partije. Prorektorka Mira Vukčević takođe je naklonjena SDP-u.

Kadar SDP-a je i dekan Ekonomskog fakulteta Milorad Jovović, kao i njegov kolega sa Elektrotehničkog i brat nekadašnjeg rektora Ljubiše Stankovića, Srđan Stanković.

Dekani kotorskih fakulteta za pomorstvo i turizam Danilo Nikolić i Tatjana Stanovčić, prema nezvaničnim informacijama, bliži su stavovima socijaldemokrata, što je bio slučaj i sa bivšim dekanom Fakulteta političkih nauka i akteuelnim ambasadorom u SAD Srđanom Darmanovićem.

Iz SDP-a nijesu željeli da odgovore na pitanja koliko je njihovih članova među dekanima državnog Univerziteta, te da li je to imalo uticaj na njihov izbor.

Iz SDP-a nijesu željeli da odgovore na pitanja koliko je njihovih članova među dekanima državnog Univerziteta, te da li je to imalo uticaj na njihov izbor.

Šef medijskog pula SDP-a Mirko Stanić kratko je saopštio da neće odgovoriti, između ostalog, i na pitanje da li se radi o zvaničnom unutarkoalicionom dogovoru.

Prema Statutu Univerziteta, rektora bira Upravni odbor te ustanove na predlog Senata. Prorektore takođe bira UO na predlog rektora, baš kao i dekane koje predlažu vijeća univerzitetskih jedinica.

Jovović: Ništa mi SDP nije pomogla

Dekan Jovović potvrdio je u izjavi za “Vijesti” da je bio član SDP-a u vrijeme kada je izabran za dekana. Ipak, smatra da to nije imalo nikakvog uticaja na kolege iz Nastavnog vijeća, koje su tajno glasale: ”Koliko se sjećam samo je jedan glas bio protiv. Mislim da se takav stav Vijeća i kolega ipak zaslužuje profesionalnim referencama, a ne članstvom u bilo kojoj partiji”.

Jovović napominje da je tada bio samo član, ali ne i u organima partije, te da je iz SDP-a istupio krajem prošle godine kada je imenovan u Savjet Centralne banke.

Ipak, kada je imenovan za dekana, o tome je odlučivao UO Univerziteta, na čijem je čelu bio Ljubiša Stanković, tadašnji član Predsjedništva SDP-a.

Stankovića su pojedini profesori i ranije optuživali za politizaciju te ustanove, te za nedomaćinsko upravljanje univerzitetskim stanovima. Na Ekonomskom fakultetu honorarno predaje i potpredsjednik SDP-a i Vlade Vujica Lazović. On je bio dekan prije Jovovića.

Stanovi i poslovni prostori

Raspolaganje stanovima i poslovnim prostorima univerzitetskih zgrada još nije zaboravljeno, o čemu govori i prošlonedjeljna rasprava u Skupštini o finansijskom i izvještaju o radu Agencije za elektronske komunikacije, kada su opozicionari podsjetili na rad bivšeg rektora Stankovića.

Poslanici SNP-a i Nove Dragoslav Šćekić i Slaven Radunović ukazali su da su kompanije „Sams” i „Šajo”, na čijem je čelu nekadašnji lider SDP-a Žarko Rakčević, zaradile 2,4 miliona eura pukim posredovanjem u prodaji poslovnog prostora, kojeg su kupili od Univerziteta za 1,6 miliona, a naplatili EKIP-u preko četiri miliona eura.

Na čelu Univerziteta tada je bio upravo Stanković, a nakon što je Radunović konstatovao da u tom poslu ima elemenata za krivično gonjenje, poslanik i potpredsjednik SDP-a Raško Konjević mu je sugerisao da podnese krivičnu prijavu, napominjući da su “cijene nekretnina nakon referenduma u nebo skočile”.

Kako je Univerzitet dopao SDP-u

Profesor Filozofskog fakulteta Srđan Vukadinović kazao je za “Vijesti” da “u određenoj internoj preraspodjeli DPS nije toliko razmišljao o značaju Univerziteta, zbog čega je ta ustanova i dopala SDP-u”.

Vukadinović ističe da za visokoobrazovnu ustanovu nije dobro da predavači, ali i rukovodioci budu politički angažovani.

Vukadinović ističe da za visokoobrazovnu ustanovu nije dobro da predavači, ali i rukovodioci budu politički angažovani.

Prema njegovim riječima, u zapadnom svijetu je normalno da onog trenutka kad neko dobije politički angažman, više ne može predavati na univerzitetu: “Bivši srpski premijer Zoran Đinđić je, onog trenutka kada je postao predsjednik DS, prestao sa predavanjima na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gdje je bio redovni profesor”.

Vukadinović ocjenjuje da je vrlo vjerovatno da će budžet za visoko obrazovanje ostati isti (13 miliona) i 2013. godine, ali će biti drugačije raspoređen - sedam miliona za državni Univerzitet, četiri Univerzitetu Donja Gorica, a dva “Mediteranu”.

“Budžet univerziteta je smanjen u posljednje dvije godine, što govori o nemoći menadžmenta da vodi tu ustanovu”, dodao je Vukadinović.

BEŠIĆ: To je sticaj okolnosti, a ne plan socijaldemokrata

Profesor FPN-a Miloš Bešić smatra da ukoliko ima istine u tome da je kadar SDP-a većina na državnom Univerzitetu, to nije bio ni plan niti je to namjerno tako napravljeno.

“Smatram da ne postoji podjela institucija između DPS-a i SDP-a. To je sticaj okolnosti. Određeni profesorski kadar je bliži bio SDP-u”, kazao je Bešić.

On je ocijenio da je tačno da Zakon o visokom obrazovanju, kojim su studentima državne ustanove uskraćena brojna prava, ima propusta, ali da nije bila namjera zaposlenih na Univerzitetu da zapostave raspravu na tu temu. “Prosto nijesu imali uticaj na zakonopisca u datom trenutku”, kaže Bešić.

Pejović upozoravao na ulogu vrha SDP-a

Tokom izbora za rektora 2008. godine, sa kandidaturom Miranovića nijesu se slagali ostali kandidati.

Profesor Građevinskog fakulteta Radenko Pejović tada je kazao da je znatno prije raspisivanja izbora, formirana vrhuška od dijela prorektora i dekana, na čelu sa Ljubišom Stankovićem, koja je za "budućeg rektora projektovala Miranovića, a za predsjednika Upravnog odbora Univerziteta Srđu Stankovića, a sve se dešava pod pokroviteljstvom grupacije SDP”.

Pejović je i tada upozoravao da je Stanković član Predsjedništva SDP-a, te da su na djelu neprimjerena lobiranja, pritisci i ucjene na članove Senata i fakultetskih vijeća koja biraju rektora.

Galerija

Bonus video: