Iz istog razloga su predstavnici u partijama i studentskim organizacijama

Parlament je podržao blokadu nastave na FPN-u na kojoj su studenti istakli transparent "Neću u partiju, \'oću posao"
90 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.11.2011. 16:44h

Pored obaveza na fakultetima i u Studentskom parlamentu vodeći predstavnici studenata aktivni su i kao članovi političkih partija.

Iako, uoči najavljenih protesta, studentske vođe na fakultetima organizuju tribine i vode kampanju na društvenim mrežama, pouzdani izvori "Vijesti" iz Studentskog parlamenta tvrde da neki među njima blisko sarađuju i sa političkim partijama.

"Na nedavno održanoj sjednici Studentskog parlamenta učestvovali su predstavnici svih godina fakulteta i raspravljajući o načinu na koji će organizovati protest primjetno je bilo da neki članovi u zavisnosti od partije kojoj pripadaju predlažu agresivnije metode ili mirne akcije i dobre argumente", tvrdi izvor "Vijesti", navodeći da partije utiču na članove u Studentskom parlamentu kako bi pokušali da uguše studentske inicijative koje im ne odgovaraju.

Predsjednik Studentskog parlamenta Petar Golubović, koji je i član omladine SDP-a, to negira. "Garantujem da na aktivnosti i rad Studentskog parlamenta ne utiče nijedna politička partija, niti parlament sarađuje sa njima", kazao je Golubović "Vijestima".

Golubović tvrdi da SDP nije imao uticaj na njegov rad. On je nedavno sa članovima parlamenta podržao blokadu nastave na FPN-u na kojoj su studenti istakli transparent "Neću u partiju, 'oću posao" i pozvao ih da se priključe protestu 17. novembra.

Da Golubović nije jedini partijski kadar među studentskim vođama, potvrđuje i predstavnik studenata Fakulteta primijenjene fizioterapije u Igalu Krsto Kovačević, koji je član DPS-a. I on tvrdi da nema politike u organizaciji koja je ove godine na prava studenata potrošila 29 hiljada eura.

"DPS se zalaže za demokratiju, pa nastojim da pozitivne stavove iz partije prenesem na studente čije interese zastupam", kazao je on, navodeći da partija ne utiče na organizovanje protesta.

Pomaže li im partija?

Njegov partijski drug i kolega iz Studentskog parlamenta Ilija Kaluđerovic negira da su studenti sarađivali sa DPS-om, podsjećajući da parlament ima 26 članova.

"Ne sumnjam da su pojedine partije pokušale, ali na nama je da ako to prepoznamo spriječimo i ostanemo dosljedni svojim idejama", tvrdi Kaluđerović, predstavnik studenata Ekonomskog fakulteta.

On ne spori da su studentski predstavnici i članovi politickih partija, ali smatra da su na svoje pozicije došli isključivo zbog ličnih kvaliteta i volje da poboljšaju uslove studiranja.

Povezanost studenata i partije ne iznenađuje Ognjena Jovovica, rijetkog studentskog predstavnika bez partijske knjižice.

"Za bilo kakvu materijalnu privilegiju nužno moraš biti član partije. Meni je simpatično da sarađujem sa takvim ljudima jer je to pokazatelj koliko je naše društvo (ne)slobodno", kazao je Jovovic.

On smatra da partijski kadrovi među studentima kada podržavaju kolege rizikuju da okrenu leđa autoritetu i naprave sebi velike probleme.

Akademci nikad nijesu ugrožavali režim

Sociolog Bojan Baća smatra da partije nijesu svoje članove namjerno uključile u studentske organizacije i tražeci da oni bilo što kontrolišu, jer crnogorski studenti nikada u istoriji nijesu predstavljaju realnu opasnost po vlast.

„Takve pozicije više donose koristi predstavnicima lično, nego partijama.

Oni fino zarade na organizaciji žurki i ekskurzija i ne ulaze u te organizacije po partijskoj dužnosti vec iz istog onog zbog koga su i ušli u tu partiju - ličnog interesa, pozicije koja donosi beneficije i prečice do određenih ciljeva”, smatra Baća.

On je ocijenio da je partijama uvijek korisno da imaju nekog svog ko će da gasi vatru u slučaju da izbije tamo gdje je, među studentima, gotovo nikad nema.

Galerija

Bonus video: