Obama najoštrije kritikovao kinesku politiku prema kursu juana

Predsjednici dvije zemlje su pokušali da marginalizuju razlike, naglašavajući potrebu za saradnjom kako bi se odgovorilo na globalne izazove
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2011. 20:26h

Američki predsjednik Barak Obama i kineski predsjednik Hu Đintao predstavili su oprečne trgovačke agende na pacifičkom samitu održanom u subotu koji je istakao rastuće tenzije između dvije najveće svjetske ekonomije.

Hu i Obama su predstavili suprotstavljene vizije svjetske trgovine u obraćanjima u Honoluluu, nakon čega je Obama u odvojenom razgovoru upozorio Hua da Amerikanci postaju sve nezadovoljniji onim što smatraju kineskom nefer trgovinom i manipulisanjem valutom.

Hu i Obama su predstavili suprotstavljene vizije svjetske trgovine u obraćanjima u Honoluluu.

Ranije je Hu insistirao da Kina dobije više uticaja kao svjetska sila u usponu. On je takođe jasno stavio do znanja da je Peking voljniji da nastavi sa postojećom strukturom svjetske trgovine, nego da sebi dozvoli da postane subjekat američkih napora da se upetlja na otvorena azijsko-pacifička tržišta.

Kada su se dvojica lidera pojavila pred novinarima prije nego što su počeli razgovor u četiri oka, obojica su pokušali da marginalizuju razlike, naglašavajući potrebu za saradnjom kako bi se odgovorilo na globalne izazove.

Obama i Đintao

Ni jačanje juana ne bi pomoglo SAD

Međutim, iza zatvorenih vrata, Obama je američke žalbe podigao na novi nivo. Obama je kazao Huu da američki građani i preduzeća postaju „sve nestrpljiviji i nezadovoljniji tempom promjena“ u američko-kineskom ekonomskom odnosu, kazao je Rojtersu Majkl Forman visoki zvničnik Bijele kuće.

Kineski predsjednik je naglasio da snažni rast juana u odnosu na dolar ne bi bio ni od kakve pomoći SAD, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Čak i ako bi juan značajno ojačao, to ne bi riješilo probleme sa kojima se SAD suočavaju“, rekao je Hu američkom predsjedniku tokom susreta na Havajima.

Kineski predsjednik je naglasio da snažni rast juana u odnosu na dolar ne bi bio ni od kakve pomoći SAD.

Najžešći kritičari u SAD ocjenjuju da je juan trenutno potcijenjen za oko 30 odsto.

Kako je naveo Rojters, ostalo je nejasno da li je to ozbiljan pokušaj da se Peking natjera da promijeni svoj pristup ili, makar nekim dijelom, političko poziranje namijenjeno američkim biračima koji treba da odluče da li da mu povjere drugi uzastopni mandat.

Galerija

Bonus video: