Manje novca za diplomatska predstavništva

Sudeći po predloženom budžetu crnogorske diplomate će naredne godine dobro razmisliti prije nego sjednu u službeni automobil...
52 pregleda 0 komentar(a)
Milan Roćen, Foto: Luka Zeković, ahiva "Vijesti"
Milan Roćen, Foto: Luka Zeković, ahiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.11.2011. 08:56h

Vlada Crne Gore će naredne godine potrošiti 612 hiljada eura na proces pridruživanja Evropskoj uniji, a taj novac će obezbijediti smanjenjem troškova crnogorskih ambasada. Predlogom budžeta Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) koji će se uskoro naći pred poslanicima, taj vladin resor će, kao i ranije, moći da računa na 14,5 miliona eura. Najveći dio novca predviđenih za evropske integracije biće potrošen na plate zaposlenih koji će u ministarstvu biti angažovani na približavanju Podgorice i Brisela.

Da ministarstvo na čijem je čelu protpredsjednik Vlade Milan Roćen naredne godine očekuje intenzivnu komunikaciju sa evropskim centrima može se zaključiti po sumi koja je predviđena za službena putovanja i telefonske račune. Tako će službenici Sekreterijata za evropske integracije, koje vodi Slavica Milačić, naredne godine za putovanja imati na raspolaganju 37.500 eura i čak 25 hiljada za telefonske usluge.

Diplomatama pola miliona manje

Novac za evropske integracije Ministarstvo će obezbijediti „kresanjem troškova“ na diplomatsko konzularna predstavništva, pa će na crnogorska predstavništva u inostranstvu biti potrošeno 10,7 miliona eura, što je 700 hiljada manje nego ove godine. Sudeći prema predlogu budžeta, taj novac će biti ušteđen smanjenjem troškova na plate zaposlenih u ambasadama i konzulatima.

Tako je Vlada planirala da u narednoj godini na plate i doprinose za crnogorske diplomate potroši pet miliona eura, što je skoro 600 hiljada manje nego u prošlogodišnjem budžetu. Crnogorske diplomate će morati da se pomire sa Vladinim stezanjem kaiša i kada su u pitanju službena putovanja i troškovi reprezentacije. Tako će za službena putovanja imati na raspolaganju 144 hiljade eura, dok je u prošlogodišnjem budžetu za tu stavku bilo predviđeno 160 hiljada.

U ambasadama i konzulatima zaposleni će moći da potroše više novca za telefonske račune, jer je za tu svrhu predviđeno 30 hiljada eura više nego ranije, ali će diplomate za reprezentacije imati 30 hiljada eura manje nego ranije. Sudeći po predloženom budžetu crnogorske diplomate će naredne godine dobro razmisliti prije nego sjednu u službeni automobil, jer će za troškove prevoza na raspolaganju imati diplo manje novca nego ove godine. Za troškove prevoza predviđeno je 30 hiljada, dok je 2011. godine ta suma bila 70 hiljada.

Ministarstvo štedi na putovanjima

Ministarstvo će naredne godine potrošiti manje novca i za zakup prostorija za diplomatska i konzularna predstavništva, pa je u tu svrhu namijenjeno 3,3 miliona eura, dok je u prošlogodišnjem budžetu ta suma iznosila 3,5 miliona. Roćenovo ministarstvo će štedjeti i na održavanju ambasada i konzulata, s obzirom na to da je za narednu godinu u tu svrhu izdvojeno 34 hiljada eura manje.

Da u ministarstvu vanjskih poslova, osim dobijanja datuma pristupnih pregovora očekuju i jače udare ekonomske krize, može se zaključiti po sumi predviđenoj za funkcionisanje centrale tog vladinog resora. Tako je za plate zaposlenih u ministarstvu predviđeno 934 hiljade eura, što je 50 hiljada manje nego prošle godine. Roćen i njegovi saradnici imaće manje novca na raspolaganju i kada se odluče na službena putovanja, za šta je planirano 144 hiljade eura, dok je u prošlogodišnjem budžetu ta suma iznosila 152 hiljade.

Manje novca će biti i za reprezentaciju, ali „kresanja budžeta“ za telefonske račune ministra i njegovih saradnika nije bilo, pa će na raspolaganju opet imati 32 hiljade eura. Više novca nego ranije biće potrošeno samo na administraciju, za koju je namijenjeno 2,2 miliona eura, dok je prošle godine ta suma iznosila 2,1 milion. Najveći dio te sume (1,9) biće potrošen na službena putovanja, reprezentaciju, telefonske račune i službeni materijal, dok će na zarade i doprinose zaposlenih biti potrošeno 272 hiljade eura.

„Crnogorske kuće“ nema u budžetu

Iako je premijer Igor Lukšić najavio da će Vlada pomoći otvaranje „Crnogorske kuće“ u Njujorku sa dva miliona, u nacrtu budžeta se ne precizira da li će novac naredne godine biti uplaćen.

Tako je u budžetu Direkcije javnih radova za kupovinu i izgradnju diplomatskih predstavništava predviđeno 1,3 miliona, ali se ne precizira gdje će taj novac biti uložen. U prošlogodišnjem budžetu ta stavka iznosila 3,2 miliona eura.

Lukšić je na donatorskoj večeri, tokom posjete Njujorku, najavio da će projekat vrijedan šest miliona dolara Vlada pomoći sa dva miliona, dok će ostali novac biti obezbijeđen donacijama dijaspore i kreditom od dva miliona.

Na manje novca može da računa i Centar za iseljenike, za čiji rad je iz državnog budžeta izdvojeno 111 hiljada eura, što je 16 hiljada manje nego ranije. Tako će Centar moći da pomogne nevladine organizacije, udruženje i institucije sa 10 hiljada eura, što je čak 15 hiljada manje nego ranije.

Bonus video: