Postajemo tranzit NATO kuririma za prenos tajnih materijala

Crnogorske institucije obezbjeđivaće pošiljke Alijanse i pružati kuririma logističku podršku u slučaju da im treba smještaj
0 komentar(a)
Roćen, rasmusen, Foto: Arhiva Vijesti
Roćen, rasmusen, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.11.2011. 09:51h

Vlada je odobrila prenošenje tajnog NATO materijala preko teritorije Crne Gore, zbog čega će stranim kuririma na usluzi morati da budu crnogorski policajci i vojnici.

Uredbom koju je na posljednjoj sjednici usvojila Vlada, crnogorske institucije obezbjeđivaće pošiljke Alijanse i pružati kuririma logističku podršku u slučaju da im treba smještaj.

Ugovor o prenošenju tajnih podataka preko teritorije Crne Gore sklopljen je u Belgiji u septembru, a potpisao ga je general NATO Manfred Lange i Savo Vučinić, prvi čovjek Direkcije za zaštitu tajnih podataka Crne Gore.

Ugovorom sa komandom savezničkih snaga za Evropu (SHAPE) crnogorska Vlada se obavezala da omogući bezbjedan transport osjetljivih dokumanata i materijala kurirske službe Savezničke komande za operacije (ACO).

Ugovorom je, između ostalog, predviđeno da NATO kuriri prilikom ulaska u Crnu Goru treba da izvjeste vlasti o ruti putovanja, i pri tome su obavezni da se pridržavaju dogovorenog plana.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: