Darmanović ne lobira da se na UDG-u osnuju bezbjednosne studije

“Vijesti” su u utorak objavile da Vlada planira da svoje buduće oficire školuje u Crnoj Gori i to na Univerzitetu Donja Gorica
73 pregleda 0 komentar(a)
UDG, Foto: Facebook
UDG, Foto: Facebook
Ažurirano: 12.11.2011. 08:46h

Ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da ambasador Crne Gore u Vašingtonu Srđan Darmanović ne lobira da se uz pomoć američkih stručnjaka na Univerzitetu Donja Gorica (UDG) osnuju bezbjednosne studije za potrebe Ministarstva odbrane i Vojske.

“Vijesti” su u utorak objavile da Vlada planira da svoje buduće oficire školuje u Crnoj Gori i to na Univerzitetu Donja Gorica, te da je američki tim krajem septembra posjetio Crnu Goru kako bi "procijenili kapacitete" visokoškolskih ustanova za osnivanje studijskih programa na kojima bi se u budućnosti obrazovali propadnici Vojske i zaposleni u Ministarstvu odbrane.

U izjavi "Vijestima" Džejms Kejgel, profesor na Nacionalnom odbrambenom Univerzitetu (NDU) iz Vašingtona potvrdio je da je petočlani američki tim na poziv amabasade Crne Gore u Vašingtonu u septembru boravio u Podgorici, gdje su sa zvaničnicima Ministarstva odbrane i upravom Univerziteta Donja Gorica razgovarali o mogućnosti da se u okviru UDG-a oformi posebna studijska grupa na kojoj će se obrazovati budući crnogorski oficiri. Jedan od vlasnika UDG-a je firma šefa DPS-a Mila Đukanovića.

Ambasada ugovara posjete

Na pitanje “Vijesti” zašto su posjetili samo UDG, a i neke duge univerzitete u Crnoj Gori, Kejgel je odgovorio da im je “amabasada u Vašingtonu ugovorila samo te sastanke”.

Sekretar Ministarstva vanjskih poslova Mirsad Bibović potvrdio je "Vijestima” da je ambasador Crne Gore u Vašingtonu, Srđan Darmanović imao susret sa Kejgelom, na njegovu inicijativu.

“Tom prilikom Kejgel je obavijestio ambasadora o mogućem uspostavljanju saradnje sa crnogorskim visokoškolskim ustanovama, kako državnim tako i privatnim”, kazao je Bibović, i dodao da je Darmanović “načelno podržao takvu inicijativu”, posebno imajući u vidu renome NDU.

“U razgovoru ambasadora Darmanovića i profesora Kejgela nije konkretno pominjana nijedna univerzitetska ustanova u Crnoj Gori, pa tako ni Univerzitet Donja Gorica", saopštio je Bibović.

Bonus video: