SNP i SDP hoće izbore u Podgorici

"Jedini demokratski izlaz iz ovog pravnog i političkog nasilja su novi izbori kojih se navedena koalicija očigledno plaši”, rekao je Suhih
0 komentar(a)
Suhih, Foto: Arhiva Vijesti
Suhih, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.11.2011. 08:32h

Upravni sud proglasio je neustavnim izbor Slobodana Stojanovića (DPS) za predsjednika Skupštine glavnog grada na sjednici gradskog parlamenta 19. jula zato što za njegov izbor nije sazvana posebna sjednica sa tom tačkom dnevnog reda.

Po tužbi SNP-a, Upravni sud je konstatovao da su povrijeđene odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi, gradski Statut i Poslovnik podgoričkog parlamenta, što je novi šamar DPS-u u Podgorici i vlasti na čelu sa Miomirom Mugošom.

U presudi se dodaje da odbornici na bilo koji način nijesu bili obaviješteni da će se na toj sjednici birati i predsjednik Skupštine.

Nakon što je Upravni sud prije tri dana, po tužbi SDP-a, proglasio nezakonitim izbor Slavke Maraš (DPS) za sekretara Skupštine glavnog grada, doveden je u pitanje rad podgoričkog parlamenta. Potpuno je neizvjesno i kako će biti održane dvije sjednice koje su zakazane za 15. i 25. novembar.

U SNP-u, iako svjesni da je Poslovnikom predviđeno da odbornik najveće stranke može da predsjedava sjednicom, smatraju da takav rad nema potreban demokratski kapacitet i poručuju da su vanredni izbori jedino rješenje za izlaz iz krize nakon izlaska SDP-a iz vladajuće koalicije i stvaranja neformalne koalicije DPS-NS-DSS.

U Podgorici matematička većina

Šef kluba odbornika SNP-a Vladimir Vujović juče nije mogao da kaže da li će njegova partija učestvovati u radu predstojećih sjednica.

“Naša tužba Upravnom sudu treba da bude shvaćena kao zalaganje da se mijenjaju odnosu u Podgorici i da vlast, umjesto vladanja silom, treba da vlada na demokratski način. A za to je potrebna stabilna većina. U Podgorici postoji samo matematička, ali ne i demokratska većina”, kazao je Vujović “Vijestima”.

On je napomenuo da je moguće da ova vlast i funkcioniše, ali da naprosto nema demokratski imidž jer je, nakon prestanka DPS-SDP koalicije, svaka nova koalicija u ovakvom odnosu snaga bez legitimiteta građana.

Vujović smatra da je trenutna krnja vlast bila prinuđena da donosi tako važne odluke na način koji je sud ocijenio nezakonitim.

U SNP-u juče nijesu precizirali hoće li oni inicirati izbore, tvrdeći da se “nakon prestanka funkcionisanja vladajuće koalicije unutar stranke dogovaraju koje će formalne i praktične poteze vući”'.

Mugoša neka kaže kojim je sudijama dao stanove

Šef odborničkog kluba SDP-a Đorđe Suhih kazao je da su odluke Upravnog suda potvrda stavova SDP-a da se koalicija Mugoša-NS-DSS ponaša nezakonito.

“Nakon svega jasno je da je lokalna vlast – koalicija Mugoša-NS-DSS funkcionisala nelegalno. Jedini demokratski izlaz iz ovog pravnog i političkog nasilja su novi izbori kojih se navedena koalicija očigledno plaši”, rekao je Suhih.

On je ocijenio da nova presuda samo potvrđuje pravno nasilje Mugoše i dijela njegovih saradnika, “koji ne samo što politički blamira institucije Glavnog grada nego i partiju kojoj pripada”.

“Politička korupcija kojoj je pribjegao gradonačelnik da bi formirao koaliciju Mugoša-NS-DSS i sačuvao svoju netransparentnu i na pravnom nasilju zasnovanu vlast, odlukama suda je konačno potvrđena.

Navedene presude nijesu prve, ali se nadamo da su među posljednjim na štetu građana Podgorice, čiji je vinovnik g. Mugoša. Građanima su dobro poznati primjeri nepoštovanje presuda u slučaju “Carine” i službenice Skupštine glavnog grada Marijane Mugoše.

Pozivamo Mugošu da sada objavi ona dokumenta kojima je juče prijetio sudovima u svojoj izjavi. Naša mu je preporuka da započne sa odlukama kojima je dodjeljivao stanove izabranim djelovima sudske vlasti”, naglasio je Suhih.

Bonus video: