PzP bojkotuje rad na ustavnim promjenama

"Naš predlog ste trebali da pustite na javnu raspravu, pa da se nakon toga o njemu izjasnite. Nelogično je da nakon takvog stava dajem legitimitet Radnoj grupi“, kazao je Brajović
140 pregleda 0 komentar(a)
Srđan Brajović, Foto: Savo Prelević, arhiva "Vijesti"
Srđan Brajović, Foto: Savo Prelević, arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.11.2011. 12:23h

Poslanik Pokreta za promjene (PzP) Srđan Brajović odbio je da učestvuje u skupštinskoj Radnoj grupi koja treba da donese konačne verzije amandmana na izmjenu Ustava. On je ocjenio da bi time time dao legitimitet tom privremenom skupštinskom tijelu, iako je vladajuća većina u septembru odbacila opozicioni prijedlog izmjena Ustava koji se tiču pravosuđa.

Opozicija je svoj predlog ustavnih promjena povukla u septembru, nakon što je bilo jasno da DPS i SDP neće podržati njihov zahtjev da u Ustav uđe da je trobojka narodna zastava, a srpski zvanični jezik. U opozicionim redovima nijesu željeli da dozvole vladajućim strankama da odbiju njihove amandmane na Ustav, jer na taj način u narednih godinu dana ne bi mogli ponovo da iniciraju ustavne promjene.

Opozicija je svoj predlog ustavnih promjena povukla u septembru, nakon što je bilo jasno da DPS i SDP neće podržati njihov zahtjev da u Ustav uđe da je trobojka narodna zastava, a srpski zvanični jezik

On nije želio da promjeni stav ni nakon upornog insistiranja predsjednika Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Džavida Šabovića da je Radnoj grupi potrebna njegova pravna a ne politička pomoć. I poslanik SNP-a Velizar Kaluđerović pojasnio je da učešće u radnoj grupi ne znači da će svi članovi podržati predložene amandmane.

„Ako neko misli da će učešće Velizara Kaluđerovića, Dobrice Šljivančanina ili Nevena Gošovića u Radnoj grupi znači i podršku amandmanima grdno se vara. Mislim da je izmjena Ustava državni interes i mi u tome treba da učestvujemo“, kazao je on.

Radna grupa Odbora za ustavna pitanja će u narednih 10 dana razmotriti primjedbe koje su dostavljene na skupštinske amandmane tokom javne rasprave, i donijeti konačne verzije amandmana. Ukoliko se članovi Radne grupe ne dogovore, o amandmanima koji će biti dostavljeni poslanicima izjasniće se Odbor za Ustavna pitanja. Izmjene Ustava u dijelu koji se odnosi na pravosuđe jedan je od uslova Evropske komisije za početak pristupnih pregovora.

Spriječena obnova SNS

Članovi odbora su juče prihvatili predlog izmjena Zakona o političkim partijama kojim se predviđa da stranke koje nastaju spajanjem dvije partije imaju pravo na zaštitu bivšeg imena, oznaka i obilježja. Time će se zakonski spriječiti obnova Srpske narodne stranke (SNS) koju su najavili neki bivši funkcioneri te partije.

“I žena koja radi ne pita muža kada će da kupi cipele. Ona koja je nezaposlena, mora ga pitati I kad hoće da ode u rod”, pojasnio je Šabović

“Ovim se testira volja parlamenta da jednoj instituciji koja ima jaku kontrolnu ulogu obezbjedi finansijsku nezavisnost. Očekujem da poslanici iza toga stanu”, rekao je Damjanović, na šta je Šabović kazao da razumije namjeru predlagača ali da je on neustavan.

“I žena koja radi ne pita muža kada će da kupi cipele. Ona koja je nezaposlena, mora ga pitati I kad hoće da ode u rod”, pojasnio je Šabović.

Bonus video: