Lipka: NATO 1999. nije gađao Crnu Goru

Slučaj u Murini bio je navigacijska greška i izvinjavam se u ime NATO-a porodicama žrtava. Shvatam reakcije porodica nastradale djece, da se meni to desilo i ja bih isto reagovao
0 komentar(a)
František Lipka, Foto: Arhiva Vijesti
František Lipka, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.11.2011. 07:57h

Ambasador Slovačke u Crnoj Gori František Lipka rekao je juče u Pljevljima na tribini o NATO-u da Crna Gora tokom NATO intervencije 1999. nije bombardovana, što je izazvalo reakciju nekolicine prisutnih.

"Zaprepašćen sam vašom izjavom da Crna Gora nije bombardovana. Kako to objasniti roditeljima djece čija su djeca poginula od NATO bombi u Murini“, pitao je učesnik tribine Dragan Pejović.

Lipka je pojasnio da su u Crnoj Gori bombardovani samo vojni ciljevi: "NATO nije bombardovao narod, već određenu politiku čiji je vrh bio u Srbiji. Predhodno je uložen veliki diplomatski napor da se problem riješi. Slučaj u Murini bio je navigacijska greška i izvinjavam se u ime NATO-a porodicama žrtava. Shvatam reakcije porodica nastradale djece, da se meni to desilo i ja bih isto reagovao“.

Ambasador Hrvatske Petar Turčinović kazao je da je ono što se dogodilo u Murini nepravda i greška, ali da je politika dovela do toga.

Turčinović je rekao da Hrvatska za NATO godišnje izdvaja 1,8 odsto BDP-a, odnosno „da je trošak za bezbjednost Hrvatske ispod milijardu eura“. On je kazao da je u početku podrška građana za ulazak u NATO bila 30, a da je sada preko 60 odsto.

“Da bi pokrenuli privredu, morate imati strane investicije. Nakon ulaska u NATO u Slovačku je došao i prvi talas investicija a nakon ulaska u EU još veći. Sada smo mi po glavi stanovnika najveći proizvođač automobila u svijetu. Malo koja zemlja ima dovoljno resursa da štiti svoje interese, najbolji način za to je biti član NATO i EU“, rekao je Lipka.

Lipka je kazao da privreda Slovačke i u krizi funkcioniše bolje od nekih starijih članica EU, te da u Slovačkoj nema razlike između sela i grada jer su do svih sela dovedeni asfaltni putevi i urađena ulična rasvjeta.

“Ulaskom u NATO i EU Crna Gora ne može ništa da izgubi, može samo da dobije“, rekao je ministar poljoprivrede Tarzan Milošević.

Bonus video: