Vučinić bez prvog obavještajca: Penzionisan Božidar Lakić

Opozicija je priej dvije godine optužila Lakića da nezakonito prisluškuje građane, odnosno da “sakuplja podatke koji nijesu od značaja za odbranu”
298 pregleda 0 komentar(a)
Božidar Lakić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Božidar Lakić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.11.2011. 08:05h

Veteran crnogorske političko-bezbjednosne scene, kontroverzni Božidar Lakić, više nije prvi vojni obavještajac u državi.

Lakić, bivši načelnik u Odjeljenju za odbrambeno-bezbjednosne poslove Ministarstva odbrane, više nije ni savjetnik ministra Bora Vučinića za odbrambeno-bezbjednosne poslove, jer mu je “po sili zakona” prestao radni odnos u Ministarstvu odbrane.

Da je ministar odbrane penzionisao Lakića, potvrdila je juče “Vijestima” portparolka Ministarstva odbrane Tamara Popović.

“Savjetniku ministra za odbrambeno-bezbjednosna pitanja Božidaru Lakiću prestao je radni odnos u Ministarstvu odbrane po sili zakona, zbog navršenih 65 godina života i 43 godine staža osiguranja, 30. juna 2011. godine”, kazala je Popović. Ona je rekla da je Lakić, prije savjetničke funkcije bio raspoređen na radno mjesto “samostalni savjetnik - načelnik odjeljenja u Odjeljenju za odbrambeno-bezbjednosne poslove, komunikaciju i kriptozaštitu”, u skladu sa tada važećim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva odbrane iz 2007.

Još nema nasljednika

Ministarstvo odbrane, iako na to ima pravo u skladu s novim aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji tog resora iz 2011. godine, nije imenovalo Lakićevog nasljednika. Popović je kazala “Vijestima“ da na radno mjesto savjetnika ministra za odbrambena i bezbjednosna pitanja, za sada, nije raspoređeno nijedno lice.

Priča sa „vojnom službom” počela je početkom 2007. godine nakon što su raspuštena dva bivša vojnoobavještajna centra u Podgorici (5. regionalni centar VBA i 3. centar VOA). U novoformiranom Ministarstvu odbrane Crne Gore tada osnivaju Odjeljenje za odbrambeno-bezbjednosne poslove, komunikaciju i kriptozaštitu na čijem je čelu bio Lakić, do tada visoki funkcioner Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Zajedno sa Lakićem u Ministarstvo odbrane su prebačeni i Veselin Mazić i Predrag Abramović, dva operativca tajne službe sa iskustvom kontraobavještajnog djelovanja protiv bivšeg KOS-a.

Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji u Ministarstvu odbrane, koji je Vlada usvojila krajem novembra 2008. godine, ukinuto je Odjeljenje za odbrambeno-bezbjednosne poslove, komunikaciju i kriptozaštitu, a Lakić je imenovan za savjetnika ministra Vučinića.

Ustrojena je i obavještajna služba koja je definisana kao “organizaciona jedinica koja pruža obavještajnu, kontraobavještajnu i bezbjednosnu podršku u odlučivanju i vođenju u odbrambenim aktivnostima Crne Gore u miru, vanrednim situacijama i ratu”. Pravilnikom se tada preciziraju i nadležnosti Lakića kao ministrovog savjetnika za odbrambeno-bezbjednosna pitanja da “vrši najsloženije poslove koji zahtijevaju posebnu stručnost” i “organizuje i koordinira rad obavještajno-bezbjednosne službe”.

Optužen da nezakonito prisluškuje građane

Uloga Lakića, a posebno Sektora za odbrambeno-bezbjednosne poslove Ministarstva odbrane podigla je puno prašine na političkoj sceni prije dvije godine. Opozicija je optužila Lakića da nezakonito prisluškuje građane, odnosno da “sakuplja podatke koji nijesu od značaja za odbranu”.

Formiranju još jedne obavještajne služe, ovog puta u Vojsci, usprotivila se i Socijaldemokratska partija, tako da su DPS i vojni vrh bili prinuđeni da, makar na papiru, dio nadležnosti prenesu na ANB.

Izmjenama Zakona o odbrani, obavještajni i kontraobavještajni poslovi postali su nadležnost Agencije za nacionalnu bezbjednost, dok su bezbjednosni poslovi ostali u Ministarstvu odbrane. Lakić je i nakon tih promjena ostao Vučinićev savjetnik za odbrambeno-bezbjednosne poslove.

Otrgao se Kertesu i počeo da radi za Đukanovića

Lakić je postao poznat široj javnosti kada je nakon početka procesa u Italiji, počelo da se odmotava klupko priče oko šverca cigareta devedesetih godina. Još krajem 1980-ih bio je ministar, a u doba sankcija protiv Jugoslavije - šef carinarnice u Baru.

U drugoj polovini 1990-ih Lakić je bio DB rukovodilac za Bar, Budvu i Ulcinj. Do sredine 2007. bio je šef ANB za Podgoricu, a nakon toga načelnik Odjeljenja za odbrambeno-bezbjednosne poslove Ministarstva odbrane. U svojim izjavama i svjedočenjima koje su prenosili mediji, Lakića je često pominjao i Srećko Kestner, koji je, prema soptvevnom svjedočenju, učestvovao u švercu cigareta. Kestner u jednom od intevjua za hrvatski “Nacional” tvrdi da je posao još bolje krenuo kada se “nakon nekog vremena Goran Žugić uspio dogovoriti sa Božom Lakićem, šefom carine cijelog crnogorskog primorja”.

Kestner tvrdi da se Lakić tada oteo kontroli šefa jugoslovense carine Mihalja Kertesa i stavio na stranu Mila Đukanovića. Kestner tvrdi da se nakon toga dio krijumčarenja odvijao i preko fri šopa “Mia” u luci Bar, koju su kontrolisali Duško Ban i Željko Mihajlović, te da je vezu sa Italijanima u tom poslu održavao upravo Lakić, koji je od šefa carinarnice već bio napredovao do funkcionera DB-a.

Bonus video: