Za Lukšića je Crna Gora primjer mirnog suživota različitosti

Našu državu čine narodi različitih nacionalnih identiteta i religijskih opredjeljenja koju smo kao takvu uspjeli da sačuvamo i tokom brojnih iskušenja
62 pregleda 0 komentar(a)
lukšić, Foto: Facebook
lukšić, Foto: Facebook
Ažurirano: 09.11.2011. 20:22h

Crna Gora može biti primjer u Evropi i regionu da su miran suživot i različitost u državi mogući kao i da različite zajednice, uvažavajući jedne druge, grade temelj društva, poručio je crnogorski premijer, Igor Lukšić.

On je na tradicionalnoj manifestaciji Dani kulture manjina Crne Gore, kazao da su u Crnoj Gori multietnički odnosi na odličnom nivou.

Našu državu čine narodi različitih nacionalnih identiteta i religijskih opredjeljenja.

Crna Gora, dodao je, koncept multikulturalizma, njeguje vjekovima.

„Našu državu čine narodi različitih nacionalnih identiteta i religijskih opredjeljenja koju smo kao takvu uspjeli da sačuvamo i tokom brojnih iskušenja. Crnogorsko društvo je primjer u Evropi i Regionu, primjer da je mirni suživot i različitost moguć u jednoj zemlji, da koncept multikulturalizma jeste i mora biti uspješna priča“, naveo je Lukšić.

Mir, razvoj, prosperitet

Prema njegovim riječima, iako je ustaljeno mišljenje da su etničke različitosti veliko iskušenje za region, činjenica je, da različiti narodi i nacionalne zajednice uvažavajući jedni druge grade temelj jednog društva.

Čini nas ponosnim, dodao je Lukšić, što je kulturna raznolikost Crne Gore utemeljena na vrijednostima mira, razvoja i prosperiteta.

Lukšić se u izlaganju osvrnuo na antifašistički pokret Crne Gore.

„To je istorijski momenat kada smo odbili ideologiju koja je za svoju centralnu ideju imala etničku i političku homogenost, po cijenu uništenja pojedinih naroda“, kazao je on.

Čini nas ponosnim, dodao je Lukšić, što je kulturna raznolikost Crne Gore utemeljena na vrijednostima mira, razvoja i prosperiteta.

„Možemo imati različito kulturno nasljeđe, takođe se različito identitetski izražavati, ali to nikad neće i ne može biti prepreka da zajednički gradimo bogato, uspješno i prosperitetno društvo“, poručio je on.

Bonus video: